Проф. Калин Янакиев: Бедност и беззаконие са диагнозата на кризата днес

Според водача на листата на Коалиция „ДСБ-БДФ“   ловчалии са принудени да работят в чужбина и това е една от големите проблеми на града

diagnoza_kriza_2_picture

България се намира в третата си поредна криза след падането на комунизма и това ни задължава да спечелим битката на тези избори, каза в Ловеч водачът на листата на коалиция „Демократи за силна България – Български демократически форум” проф. Калин Янакиев. Той е преподавател във философския факултет на Софийския университет, убеден антикомунист, който има убити предци след 1944 г. в лагера Слънчев бряг.

Проф. Калин Янакиев каза, че страната ни се намира в третата сериозна криза след падането на комунизма – първа е Лукановата криза, когато нямаше какво да се яде, втора е Виденовата, когато се стопиха парите на хората, и третата криза  е докарана от ГЕРБ, тези, които имат воля да управляват пак. Проф. Янакиев посочи, че бедността и беззаконието са диагнозата на кризата днес. По официални данни от европейски институции 24 на сто от българите живеят под прага на бедността, 20 процента са на ръба, а 50 процента от застрашените от живот под прага на бедността са българските деца. Според проф. Янакиев тази бедност се дължи на удара върху работата на българина, произвола на администрацията и чиновниците. Огромна част от българските фирми имат 5 и под 5 работници, но се облагат по Търговския закон, което е съсипващо за малкия  и средния бизнес.

Беззаконието днес не е както при първоначалния разгул на групировките, каза проф. Янакиев. Но българското законодателство приличало на холандско сирене и това е по-тежък проблем от този с подслушванията.

„Проблемите с бедността и беззаконието не се решават с даването на едни пари за социални помощи. Защото наливането на средства в каца без дъно е част от културата на бедността“, смята проф. Янакиев. Тази култура има и други характеристики – хората страдат от гражданско примирение, загуба на бдителност, живеят с мисълта, че някой отвън трябва да им помогне.

Проф. Янакиев обеща мерки, които ще доведат до противопоставянето на бедността и беззаконието – фиксиране на минимална заплата,  подкрепа на малкия и средния бизнес чрез данъчната политика и премахване на административните пречки. „Ще направим един кодекс с всички изисквания за малък и среден бизнес, защото сега не знаеш какво ще ти поискат, за да откриеш например един ресторант. Ще сме безпощадни към монополите“, каза още проф. Янакиев. По думите му, една от големите болести на Ловеч е, че много хора са принудени да работят в чужбина и семействата не живеят заедно, не отглеждат и не възпитават децата си, а това води до срив в морала и образованието. Проблем за жизнения стандарт на българина са недовършената реформа в здравеопазването, поставянето на дилеми от рода на качествено или достъпно образование, наливането на пари за социални нужди, без да се запуши кацата без дъно. Според Янакиев, образованието на българските деца трябва да им дава това, което е необходимо, за да държат живота си в собствени ръце.

diagnoza_kriza_news

Проф. Янакиев смята, че християнските ценности трябва да са ценности на истинските граждани. Той обеща да се бори с всички средства на мястото на лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч да бъде построен музей срещу тоталитаризма, където да идват хора на поклонение.

Втори в листата на  коалиция „Демократи за силна България – Български демократически форум” е бизнесменът от Ловеч Тодор Магеранов. На предизборната среща бяха представени и другите кандидати за депутати на коалицията – Анна Тодорова, Светлана Тонкова, Христо Кадийски и Десислава Николова.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>