Фалстарт на програмата “Старт на кариерата”

Хиляди младежи без стотинка за празниците заради  забавени плащания от социалното министерство към бизнеса

Плащанията по програмата на социалното министерство “Старт на кариерата” се бавят с месеци, а наетите по нея ще останат без стотинка за Великденските празници, алармираха работодатели, участвали с наемането на служители по проекта. Програмата има за цел да осигури работа на младежи, които са завършили професионално или висше образование, но нямат стаж. Програмата бе рекламирана шумно миналата година, но започна с фалстарт.  Тя е в два компонента – по първия младежите работят в администрацията, а по втория – частния сектор. Работодателите наемат служители с посредничеството на бюрата по труда, като в продължение на 6 месеца държавата плаща заплатите и осигуровките на работниците, сочи регламентът на програмата. За наетите в държавната областните и общинските администрации договорите са за 9 месеца. Вече пети месец обаче работодателите не са получили и стотинка по програмата. ”Имаме разправии с работниците. Няколко месеца плащаме напред заплатите и осигуровките, но вече нямаме ресурс. Наетите хора по програмата протестират и мислят, че ние ги лъжем”, заяви за plovdivforum.com собственик на фирма, наел програмисти, дизайнери и журналисти. Той повече няма възможност да плаща авансово заплатите и осигуровките и е оставил хората си без пари за празниците.

“Непрекъснато ни обясняват, че парите всеки момент ще дойдат, само трябвало някой да натисне копчето. Идва Великден, а ние пак сме без лев”, оплакаха се и младежи, наети по програмата.

“Още когато влязохме във властта обявихме, че има забавяния с плащанията по програмите. Работим непрекъснато и се опитваме да наваксаме. Средствата по тази програма ще бъдат разплатени до края на май”, коментира днес вицепремиерът в служебното правителство Диана Костадинов, която отговаря и за социалното ведомство.  Костадинова обаче не обясни, дали програмата е стартирала без осигуряване на необходимия ресурс, или парите са пренасочени за други плащания.

Служителката, която отговаря на открития телефон  02 980 87 19 в Агенцията по заетостта, призна, че непрекъснато има обаждания по проблема, но не можа да даде отговор кога парите ще бъдат приведени на хората.

Работодателите са принудени да търсят заеми, за да платят поне осигуровките на наетите по програмата. “Ако се забавим, следват глоби и лихви. От друга страна не можем да плащаме осигуровки, ако не сме изплатили самите заплати за съответните месеци. Хванахме се на тази въдица и сега сме в капан”, оплакват се представителите на бизнеса. Не е ясно как се справят шефовете на агенции и администрацията, наели хора пъ същата програма.

530 в централната администрация, 52 м областните и 252 в общинските администрации.

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта стартираха програмата през юли миналата година. След продължителни и сложни процедури 850 младежи с висше образование без трудов стаж по специалността  бяха наети на работа в централни ведомства, областни или общински администрации.

Не е ясно колко точно са наетите в частния сектор по програмата. Те се заканват да протестират след празниците, както и да заведат дела в съда. Не са наясно обаче срещу кого да насочат исковете – срещу работодателите си, които нямат вина за проблема, или срещу социалното министерство, с което пък нямат никакви взаимоотношения.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>