Само работеща икономика може да повиши доходите

photo_verybig_1077112

През изминалата седмица имах много срещи. Като особено полезна считам дискусията по покана на КНСБ. Синдикатът представи своите виждания за държавническите решения на утрешния ден. Много професионално подготвени документи. Съвсем логично синдикалистите искат увеличение на минималната работна заплата. И съвсем по-български част от кандидатите на партиите започнаха да обясняват колко близки са техните програми до желанията на работниците и да се надскачат с фантасмагорични обещания за стотици хиляди нови работни места и за тройни и четворни увеличения на работните заплати. Стана ми неловко. За пореден път разбрах, защо хората масово ненавиждат политиката и смятат политиците за гилдия от лъжци.

Същият ден на улицата чух за жестоки, азиатски злоупотреби на работодатели. За хора, които се подписват на минимална работна заплата, но на края на месеца взимат…по-малко. И си мълчат, защото нямат избор. И какво като на хартия им вдигнем минималната заплата на тези феодални крепостници?

Друго е решението. Няма никакъв смисъл да замазваме очите на хората с обещания за високи заплати, ако няма работеща икономика, която да изкара тези пари, ако няма фирми и бизнес, които да платят тези заплати и ако няма силна държава, която да гарантира европейски условия на труд.

Единственото истинско решение на въпроса с безработицата и мизерните заплати е рязко увеличаване на работещите фирми. Облекчаване на фирмите от душащата ги бюрокрация и от всички чиновнически безумия, които ги тормозят днес. Само работещи фирми могат да наемат хора и да плащат добри заплати. Убеден съм, че не половината, а 90% от бумащината може да бъде незабавно премахната. Не е нужно да измисляме топлата вода, а просто да приложим опита на икономически развитите страни.

Сложните процедури и многобройните разрешителни от различни институции са най-добрата среда за корупция и изнудване на хората. Ние предлагаме нещо просто и лесно:

Държавата да приеме един документ, Кодекс на изискванията за стопанска дейност, в който изчерпателно, точка по точка да изреди всички изисквания за започване на даден бизнес. И когато човек реши да отвори магазин или кафене, да види на едно място всичко, което му е необходимо и никой чиновник от никоя държавна или общинска служба да не може да му поиска нищо, което не е описано в Кодекса. Така изнудването и тормоза на чиновниците ще спре. Предлагаме хората да могат да започват бизнес веднага, като имат 6 месеца, в който да изпълнят държавните изисквания. Предлагаме да плащат една единствена държавна такса, а не десетки такси и таксички към отделните служби. Предлагаме едноличните търговци да плащат 10%, а не 15 %, както е сега. Предлагаме връщане на патентния данък, който работеше добре за малкия бизнес. Тези мерки ще дадат възможност на хиляди отчаяни днес хора с магазинчета, семейни фирми за услуги или селскостопанско производство да поемат отново въздух и да изхранват семействата си. Тези фирми ще отворят още работни места и ще плащат заплати.

Днес в България има едно особено явление: работещи бедни. Това са хората, които имат работа, но въпреки това не могат да платят месечните си сметки. Тези хора плащат същия 10-процентен данък, какъвто заплащат големите корпорации. Цинично е да събираш данък върху заплата, която и без това не стига за живот. Ще въведем необлагаем минимум, хората с най-ниски доходи да не плащат данък. Не даваме обещания, предлагаме решения. Неотложните решения, които могат да променят картината. Не са трудни. Иска се само смелост. Ако я намаме, вечер улиците ще пустеят и ще си пишем с децата по скайп.

Аз съм тук до 12-ти. Дали ще остана след това зависи от вас. Номер 27.

в-к Габрово днес

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>