Нашите решения за здравеопазването

ABC_1460

Ниските доходи са най-големия проблем пред България. Има обаче едно нещо, без което дори високите доходи не биха имали смисъл – здравето. Здравеопазването е мерило за цивилизованост на всяка държава. Ако в 21-ви век една страна от Европейския съюз не може да осигури на хората си достъп до качествено здраве, то всички други «успехи» с които се хвалят управляващите са лъжа.

Истината е, че днес българите сме една болна нация, която не получава здравеопазване на ниво, нашите близки си отиват от болести, които по света се лекуват, а болните хора прекарват дни наред по опашки и чакални за разнасяне на рецепти, направления и документи, много често за да си запишат час за специалист след месеци. Лекарите са се обърнали на чиновници, които половината от времето си попълват бланки и формуляри, вместо да лекуват. Така повече не може!

Какви са решенията?

- Увеличаване на парите за здраве. Днес те са 4,5% от Брутния вътрешен продукт. Трябва да станат поне 6%. Това може да стане без да се увеличава здравната вноска. Просто трябва да се затегне контрола, за да няма неосигурени лица и всички да участват солидарно в здравната система.

- Да се премахнат ограничените бройки за направленията и клиничните пътеки.

- Да се създаде специален фонд, който да поеме лекарствата на пенсионерите с най-ниски пенсии

- Премахване на ДДС върху лекарствата, финансирани от здравната каса.

- Премахване на ДДС върху дейността на здравните заведения

- Въвеждане на европейската практика за електронна здравна карта на пациента, чрез която всички данни за прекарани заболявания и лечения да са достъпни за всеки лекуващ специалист.

- Заплатите на медицинския персонал трябва да се повишат поне два пъти. Това не е популизъм, а обективна необходимост, ако искаме да имаме лекари и медицински сестри.

- Много сериозна държавна инвестиция в постоянното обучение и повишаване на квалификацията на лекарите.

- Държавно финансирани програми за профилактика и ранна диагностика. Широк спектър ежегодни профилактични изследвания на цялото население.

- Повишаване на здравната грамотност чрез специални проекти, вкл. европейски и включване на темата за здравето в образователните програми на училищата.

Всички тези мерки няма да направят така, че да не се разболяваме. Но биха могли да съдадат условия за ранното откриване на редица заболявания, за адекватното им лечение и за гарантиране на нужните лекарства. Не може здравето да бъде привилегия! Не може хора със заболявания и назначено лечение да не взимат лекарства, защото не могат да си ги купят!

И накрая една тема, която е много болезнена: хората с тежки заболявания и нужда от операции и лечение в чужбина. Безкрайно унизително за цялата нация е те да бъдат поставени в безизходицата да молят за дарения по телевизии и радиа. Правото на живот е най-важното право не само според Конституцията, а за християнската етика и за всяка морална система. Тези хора вероятно не са повече от 2 хиляди годишно за цяла България . Ако допуснем, че нужните средства за лечение са например 150 хил. лева, това прави 30 милиона. Струва ми се, че дори икономически слаба България, дори в настоящата криза би могла да си позволи един такъв «разход» в името на живота. Иначе по-добре да махнем надписа от Народното събрание.

В-к Росица

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>