Заръката на Цветан налага три стъпки

Публикувано във вестник ЗОВ, Враца

КАК СЕВЕРОЗАПАДЪТ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ КРИЗАТА

Асен Агов

Цветан спря онзи ден пред щаба ни на Пробива във Враца и ме попита какво ще направим за Врачанско, та да гласува за нас. „Акъл не ща, кажи откъде ще дойдат парите.“, веднага заръча той.

Asen_Agov_news

Ето какво му казах: Прекалено много граждани на Враца и Врачанска област усещат живота си в застой и не виждат никакви възможности. България се превръща в държава на много богати и много бедни хора. Всеки трети млад човек в региона е без работа, а повече от половината трудоспособни нямат постоянна работа. Малкият и средният бизнес – основата на заетостта – линее и стига до фалит. ­В края на януари референдумът застраши със закриване символа на индустрията в областта и целия Северозапад – АЕЦ „Козлодуй“. Нашата задача е да дадем работа на хората.

Развитието на АЕЦ „Козлодуй“ е наша кауза от миналите избори, през целия ни предишен мандат, наша кауза е и сега. Гарантираме строителството на 7-и блок да започне през 2016 г. То ще създаде пряко 3400 работни места и косвено още 20 000 с доброи постоянно заплащане. 20-те хиляди са ключът за отваряне на малките и средните предприятия. Те ще хранят, обличат, обслужват пряко заетите и семействата им в строителството и експлоатацията на новите блокове. Числото е множествено, защото година по-късно се очаква да започне изграждането на 8-и блок. Новите съоръжения ще заместят 5-и и 6-и реактор, чийто живот изтича съответно през 2032 и 2036 г.

Питах Цветан как е гласувал на референдума миналия януари. Отговори: „Ами не гласувах, щото не ги разбирам тия работи…“ И все пак 14 300 души във Врачанско, без да са много сигурни дали ги разбират „тия работи“, схванаха едно – започне ли АЕЦ Белене, централата в Козлодуй загива. И гласуваха с „Не“. Така те осигуриха бъдещото си развитие. Нещо повече – с евтиния си ток и новите съоръжения АЕЦ Козлодуй  ще превърне Северозападна България в един от най-високотехнологичните райони на Европа. Цветан с типичния си северозападен скепсис рече: „Няма да съм жив да го видя.“ Отвърнах му: „Дай да започнем, а другото е Божия работа.“

Спестих на Цветан – името му е едно от най-популярните в Северозапада – собственото си удивление от отсъствието на каквато и да било чувствителност у други партии, изпратили свои водачи тук. БСП е поставила първи в листите си във Враца и Видин двама от най-гласовитите поддръжници на беленския проект – Янаки Стоилов и Михаил Миков. Атакистите – още по-гласовити от социалистите – също искат депутатски места, макар да бяха тръгнали да затриват АЕЦ Козлодуй с беленската лъжа.

Северозападът има и друго богатство – плодоносни земи, планински пасища, дълбока земеделска култура. Само прочутата Златия даде миналата година по 1 тон зърно на декар. Но това богатство е в ръцете на шепа арендатори, които са установили монопол над зърнодобива и никой не вирее покрай тях. Селата и малките градове с вековни традиции в земеделието се обезлюдяват. Повечето млади са в Италия, където вършат пак земеделска работа. Пътят обратно към България минава през това да се пренасочат земеделските субсидии от ЕС към малките и средните производители така, както впрочем е в Италия. В неделя на пазара в Крушовица се предлага всичко, което ражда едно стопанство. Ние ще превърнем тези пазари в постоянни борси само за българска продукция, която да получава сертификат и да се изкупува пряко от големите вериги. Ще премахнем монополния диктат на веригите върху цените, така че конкуренцията да носи най-добрия доход. Ще се справим с прекупвачите, които с бандитски методи диктуват цените и тероризират стопаните. Само свободата на пазара ще донесе пари за по-добър живот и за развитие.

Свободата да предприемеш ново начинание се гарантира от прости правила – само една такса в началото, заместване на разрешенията с уведомление, с пет но сто по-нисък данък за едноличните стопани и търговци и намаляване на бюрокрацията с 90 на сто. Звучи толкова просто и лесно, но никой не го прави, за да могат чиновниците да изнудват производители на стоки и услуги. Ще го направим, уверявам Цветан.

Ако към това добавим да се ограничат изискванията за минал опит и обем но дейността при обществените поръчки – любим инструмент на чиновника, с който наглася конкурси само за свои хора, тогава местните малки и средни предприятия ще имат и ще дават работа.

Има още прости стъпки, за да се излезе от застоя. Три обаче са най-съществени: доходи, работа, сигурност. Ако има смелост и решителност, те бързо се извървяват. „Колко бързо?“, попита Цветан. „За година. Спомни си 1997-а“, отговорих.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>