Д-р Илко Семерджиев: ДСБ предлага от повишаване на разходите за здраве от 4 на 6% от БВП

Водачът на листата от Коалиция ДСБ – БДФ в Първи МИР, Област Благоевград: “Последните три правителства направиха така, че здравното осигуряване като солидарна система да загуби своя смисъл”

Ilko_Semerdjiev_sreshta_small_picture_news

“Демократи за силна България” имат конкретна програма в областта на здравеопазването, която е насочена към хората, ползвателите на здравни услуги, бизнеса и лекарското съсловие. Тя предвижда разходите за здравеопазване да бъдат повишени от 4 на 6% от брутния вътрешен продукт”, заяви в Сандански кандидатът за депутат от Коалиция ДСБ – БДФ в Първи МИР, Област Благоевград.

Бившият министър на здравеопазването в кабинета “Костов” смята, че правителствата, управлявали страната след 2001 година, са направили така, че здравното осигуряване да загуби своя смисъл, защото са нарушили основни негови правила. Най-важното от тях – че то е солидарна система, при която хората плащат авансово вноски за бъдещо лечение.

“Нашата програма казва точно това – ние няма да позволим на хората, които са коректни платци на здравноосигурителни вноски, да им бъдат искани пари в медицинските и диагностични центрове, в болниците”, поясни политиката на ДСБ д-р Семерджиев. “Това обаче не означава, че българското здравеопазване ще работи за сметка на доходите на лекарското съсловие, експлоатирайки труда му. Не означава и че хората ще бъдат ощетени, защото просто досега са им взимани такива пари, нaпример – за из/иране на екип. Принципът на солидарната система в здравеопазването е да плащаме, а не да доплащаме за здравни услуги”.

Повишаването на разходите за здравеопазване от 4 на 6% от брутния вътрешен продукт ще стане чрез няколко класически мерки за повишаване събираемостта на здравноосигурителните вноски.

Д-р Семерджиев припомни, че около 1 300 000 души у нас са здравно неосигурени, както и около половин милион други, които напускат страната временно, като сезонни работници.

“Те не живят извън страната повече от половин година и също не се осигуряват, макар че са задължени да се го сторят. Така около 1 800 000 българи не участват в солидарната система и държавата губи огромен ресурс, който би могъл да бъде значителна финансова инжекция за повишаване на разходите за здравеопазване. Има и други мерки, включително субсидии от бюдежта”, подчерта д-р Семерджиев.

ДСБ не възнамерява да натоварва българския бизнес с по-високи здрави вноски, а ще опита да направи така, че НАП дисциплинира вносителите им.

Д-р Семерджиев посочи още, че въвеждането на електронната здравна книжка е положителна мярка и превенция срещу злоупотреби в здравната система на страната. Приложимостта й, разбира се, е само за здравноосигурени граждани.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>