Дискусия за здравеопазването и образованието

БНТ, „Предизборни дебати”, 29.04.2013

picture2_NEWВодещ: Здравейте. Започва диспутът, в който идеи и програми ще премерят парламентарно представени партии и коалиции, по силата на споразумение, подписано между БНТ и партиите и коалициите, регистрирали кандидати за участие в изборите. Диспутът е организиран по правилата на изборния кодекс и решенията на ЦИК.

Водещ: И така, господа, кой е големият проблем на здравеопазването? Липса на пари или лошо организирана система?

Д-р Илко Семерджиев: Безспорно парите са важни за здравеопазването, но организацията и управлението също така са важни. Видяхме как с много пари ГЕРБ организира катастрофа в здравния сектор. Искам да подчертая, че здравната реформа започна по време на управлението на Иван Костов, 97-2001 г. Ние бяхме планирали тази реформа в 100 стъпки за 2 мандата. Изпълнихме в пълния мандат 79. Сега съм тук, за да заявя, че искаме да изпълним и останалите.

Водещ: Господа, лошите практики, които сме видели през годините, а и негативния опит, който сме усетили сами по себе си като пациенти, някак си ни води логично до въпроса, кой управлява здравеопазването у нас? Здравната каса, финансовият
министър, или фармацевтичните лобита?

Д-р Илко Семерджиев: Аз мога да дам дефинитивен отговор, кой управляваше здравеопазването през изминалите 3 г. и половина. Това беше министърът на финансите. Той го правеше по един начин, който е абсолютно неприемлив за здравната система. Нека да дам един пример. Действително 2010 г. той експроприира oт НЗОК 1 711 000 000. Това няколко години подред предвиждаше трансфер такъв откъм МЗ. Първо, в размер на 340 милиона лева, след това 2 пъти по 100 милиона. Накрая КС осъди тази практика. Ние видяхме, че тя е абсолютно незаконна. Това, което искам да кажа, което ние държим да подчертаем, че ще направим, това е огромна злоупотреба в здравеопазването, така че нашата първа задача е спиране на злоупотребите.

Водещ: Спиране на злоупотребите казвате?

Д-р Илко Семерджиев: Става с един законодателен текст, който не позволява на никой, извън здравната система, да бърка в нея и да отнема средства.

Водещ: Ако винаги, когато започнем да говорим за здравеопазване, като че ли един от първите аргументи е, трябва да се разбие монопола на здравната каса. Съгласен ли сте?

Д-р Илко Семерджиев: Нека да кажа, че ако толкова много фаворизираме държавата, се случва точно това, което се случи в мандата на ГЕРБ. Държавата отне от касата над 2,2 милиарда лева.

Водещ: Т.е. и „Коалиция за България” рискува, залагайки толкова много на ролята на държавата?

Д-р Илко Семерджиев: Действително е ясно, че НЗОК, тя беше създадена като обществена институция, една взаимоспомагателна каса на гражданите. Те внасят в нея своите пари, за да могат да ги ползват, когато са болни. Т.е., когато държавата се намеси, тя обикновено фаворизира тази институция и започва да отнема от нея средства. Започва да си служи с нея като с инструмент. Нашата концепция е съвсем различна. НЗОК трябва да бъде поставена в остра конкурентна среда, за да се обърне към клиентите си, към тези, които плащат вноските й, към тези, които ползват нейните услуги за медицинска помощ. Аз го свързвам това обаче най-вече с правото на избор. Когато вие давате пари за здравно осигуряване, когато давате здравни вноски, трябва да може да изберете този, който ще ги управлява, било националната каса, било доброволно…

Водещ: Трябваше ли, господа, държавните болници да се преобразуват в търговски дружества? Г-н Семерджиев? Сега не го ли оценявате като грешка?

Д-р Илко Семерджиев: Напротив. Всяка една дейност…

Водещ: Това стана по време на синьото управление?

Д-р Илко Семерджиев: Нека да изясня за какво става дума обаче. Лечебната дейност в здравните заведения, преобразувани в търговски дружества, се ръководи по закона за здравето и закона за лечебните заведения, а икономическата дейност се ръководи по търговския закон. Това означава, че болниците, медицинските центрове, диагностичните центрове влизат в стопанския оборот и затова могат да бъдат икономически субекти така, че да фалират, така, както фалира цялото здравеопазване през 96-а г. Аз искам да кажа нещо много по-важно. Когато един гражданин е здравноосигурен, няма значение дали болницата или диагностичният център е търговско дружество. Той не трябва да плаща тогава, когато ползва медицинска помощ и точно това искаме да направим ние. Той е платил здравноосигурителната си вноска и вместо него плаща НЗОК. Ето защо въведохме принципа още през 2000 г., че парите следват пациента. Всъщност националната каса върви след пациента и плаща там, където той получава медицинска помощ. Този принцип беше опорочен и сега виждаме неблагополучията, които се случват с всеки един, българин, може би вече в здравната система.

Водещ: Трябва роля на държавата в ценообразуването на лекарствата? Да се стимулира конкуренцията на пазара на лекарствата или силна роля на държавата? Какво ще кажете, г-н Семерджиев?

Д-р Илко Семерджиев: Трябва да се прави една основна разлика. Държавата има основна функция в общественото здравеопазване, а в лечебното здравеопазване, пазарът има основна функция. Затова са създадени фондовете. Те поемат социалната тежест, а всичко останало е въпрос на конкуренция. Ето защо, ние сме привърженици на това. Две думи само за ДДС. Когато говорим за задължителна здравноосигурителна вноска, тя по характера си трябва да отива само за здравето на хората и от нея да се взима ДДС за лекарства е кощунствено. Ние ще освободим лекарствата, които се плащат от публичните фондове, от ДДС, както беше 2000 г. впрочем.

Водещ: Г-н Семерджиев, а вашият опит какво сочи?

Д-р Илко Семерджиев: Вижте, аз ще бъда много радикален в случая. Не може да има доверие, когато край леглото на болния се искат пари. Аз още веднъж повтарям. Този, който си е платил здравните осигуровки, не следва да плаща, освен онези административни такси за вход в лечебно заведение, но как да направим така, че медицинската помощ, когато пациентът не я плаща в момента на ползване, да не е за сметка на лекаря, защото това е много важно. Ние казваме дефинитивно, ще вдигнем разходите за здравеопазване от 4 на 6 % от БВП. Така че да не бъде експлоатиран труда на лекаря, напротив! Да бъде заплащано, без да се иска допълнително заплащане. По този начин наистина лекари и пациенти ще могат да контактуват, на база нуждата на пациента и постиженията на медицинската наука. Всичко останало е въпрос на администриране и на средства.

Водещ: Г-н Семерджиев?

Д-р Илко Семерджиев: Някога 97-2001-ва ние започнахме здравната и образователната реформа. Смятаме, че това са стратегически области, в които трябва да се инвестира, трябва да се реформира своевременно. На първо място, в образованието, за да спомена с няколко думи. Завършване на основното образование с матура, завършване на гимназиалното образование с матура и с диплома за зрелост, въвеждане на държавни образователни изисквания и финансова реформа – в смисъл, парите следват ученика. Колкото до здравеопазването, аз още веднъж казвам – държавата изчерпа ролята си в него. Трябва да се възстанови договорното начало, свободният избор на пациент както на лекар, така и на лечебно заведение, свободният
избор на фонд, който да управлява здравните му вноски. И не на последно място, лекарите не следва да бъдат администрирани.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>