Предизборен дебат с Иван Иванов в “Здравей, България”, Нова Телевизия

ivan-ivanov-nova

Видео от дебата
http://play.novatv.bg/play/309897/

Иван Иванов: Тези избори 2013 действително са особени преди всичко, защото от 12 г. за пръв път имаме предсрочни парламентарни избори. На второ място, защото тези избори се провеждат в условия на много тежка криза. Кризата беше икономическа в продължение на 3 г. и половина. След това тя прерасна в социална, когато хората излязоха на улицата и накрая завърши като политическа Те с оставката на правителството на Борисов. Едновременно с това ще кажа, че кризата е и криза на доверие с всичко рова, което чуваме и виждаме в последните няколко седмици като крупни скандали, които показва, че са нарушени фундаментални права на хората. В тази ситуация може би наистина в публичните дебати да е изместена темата, но хората , с които се срещаме, говоря за ДСБ, разговорът с тях върви върху техните проблеми, а техните проблеми са техните доходи, които продължават да бъдат най-н искате в ЕС, безработица, особено младежката безработица, която продължава да е много висока и проблемите на сигурността. Ние представяме нашите програми, именно по проблемите на хората. Те дават своето мнение и така върви нашия диалог. Така ще завърши в утрешния ден.

Иван Иванов:  Проблемите на сигурността, ще бъда кратък, проблемите на сигурността ДСБ формулират в 3 ясни точки:  Първо, трябва да има радикална структурна реформа в съдебната система. Няма да се спирам на нея, защото предполагам, че искате да чуете за МВР, но все пак ще отбележа, че ние категорично настояваме прокуратурата и следствието да напуснат съдебната система и да бъдат към изпълнителната власт, както е в повечето страни от ЕС. Втората голяма тема, това е законови промени, които да осигурят бърз и справедлив съдебен процес за българските граждани. Тук също бих могъл да говоря, но тъй като и вие бързате, ще ви кажа направи. Това, което основно трябва да се направи за специалните служби, трябва да има политически и граждански контрол върху използването на тези средства. Преди това обаче ще отбележа, че МВР, както по времето на тройната коалиция, така и при управлението на ГЕРБ, запази практически своя състав и има 65 хиляди служители, от които само 32 хиляди са оперативни работници. Трябва да се намали процентът на тези, които са в помощни и административни други звена. Трябва във всяко населено място да се осигури полицай, заради личната сигурност на хората и техните семейства. По отношение обаче на специалните средства , имаме 3 основни мерки. Първо, трябва да се създаде национална агенция към МС, която да има функцията именно да създава пра вилата и да контролира използването на СРС. Второто, което трябва да се направи е специалните средства да бъдат наистина контролирани и от гражданското общество чрез квота в тази зона.

Иван Иванов:  Битката с монополите е част от необходимите мерки за възстановяване на икономическата среда в България. Безспорно изключително важна част, защото в последните 4 г. се оказва, че цената на стоките и услугите, които са в монополно владение, се е увеличила с 50 %, в сравнение с тази в немонополизирания сектор. Първото нещо –битката с монополите може да се от политическите води сили, които не са на ти с монополите и с олигарските в страната. Не може министър-председателят да играе карти с Валентин Златев и да считаме, че може да има контрол върху цените на горивата, да има контрол върху това, „Лукойл” да монтира най-сетне измервателните уреди, които в продължение на 2 г. и половина, в нарушение на наредба # 3…

Водеща:  И как може да се гарантира скъсването на тези връзки?

Иван Иванов: Веднага ви отговарям. Преди всичко, трябва да бъде променен ЗЗК и ЗЗП. Да бъдат гарантирани правата за контрол, политически и граждански. Ако беше променен така, както ние поискахме още преди година и 4 месеца, нямаше сега съдът да върне лиценза на „Лукойл”, защото ние сме предвидили разпоредби, които са императивни. На второ място, е необходимо структурна и кадрова промяна на два органа, които не си вършат работата. Това е КЗК и КЗП. КЗК се превърна в комисия за защита на картелите и на монополите. Оттук насетне гражданският контрол трябва да се изрази чрез спомагателни органи, които действително да дават идеи по какъв начин да бъде защитен техния интерес и къде те са нарушени. Ако това се изпълни, аз ви гарантирам, че монополите ще влязат в рамките на една нормална пазарна среда, каквато е в останалите страни на ЕС.

Водеща: Едно изречение, г-н Иванов. Отиваме на финално изречение. Имаме 1 минута до края.

Иван Иванов: … … на ЕС ще бъдат обсъдени мерки за… довършване и изграждане на вътрешен енергиен пазар на ЕС, което означава, че България ще бъде задължена да позволи действително да има различни доставчици на електроенергия и на природен газ на всяко българско домакинство. В противен случай ще бъдем наказани и трябва да изпълним това, защото така ще решим и проблемите на хората.

Иван Иванов:  Никой обаче не каза, 2 мерки, аз искам все пак да ги … Първо, спиране на нелегалния внос, защото 70 % от храните в България са внос и голяма част от тях е нелегален. Намаляване на сивия сектор. 31 % вчера се оказа, че е сивият сектор, който… С други думи, това са мерки, които могат да възстановят икономическата среда в България.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>