Интервю с Иван Костов в Bulgaria On Air

Водещ: Вие сте на границата или не за влизането в парламента според различните социологически проучвания?

Иван Костов: Ние сме сигурни, че ще бъдем в парламента, но това не е същественият въпрос. Защо нямаше дебат въобще по икономическите въпроси? Защо компроматната война измести всичко?

Водещ: Защо според Вас?

Иван Костов: Според мен да не се види острата липса на идеи и силни решения на проблемите, които преживява страната и които трябва да бъдат решени, за да излезем от кризата. Аз мисля, че беше прикритие на безпомощността.

Водещ: На кого?

Иван Костов: На тези, които си послужиха с цялата тази компроматна история. И едните и другите.

Водещ: За сега на повърхността са само едни, защото боя го отнася ГЕРБ, никой друг.

Иван Костов: Да, но отговарят, така че влизат в дебат.

Водещ: Как отговарят?

Иван Костов: Е, не ме интересува, да Ви кажа откровено. Не мисля, че е съществено.

Водещ: Накрая ще говорим за днешния ден, за България между Европа и миналото. Днес знаете е Ден на Европа и Ден на Победата. Има една особена символика като почнем да говорим за правителството, което евентуално и резултатите, които ще излязат на 12. Ако Вие сте както предвиждате в Парламента, казвате че ще подкрепите правителство, което прави необходимите реформи. Какво означава това? Кои са необходимите реформи и кой иска да плати цената за тях?

Иван Костов: Реформите са: да се преборим със страховете и несигурността, която изпитва страната, която на практика ерозира страната, защото е в условия на….

Водещ: Аз имам предвид в икономиката.

Иван Костов: То в икономиката. Кой би инвестирал в условия на несигурност? Кой би направил стратегическа инвестиция, като знае че страната няма писани закони, които се спазват и няма сили.

Водещ: Ето вчера норвежците дойдоха.

Иван Костов: Да, но това ще бъдат само много редки случаи. Това няма да е онзи инвестиционен поток, който е необходим на страната, за да създаде много работни места.

Водещ: Този инвестиционен поток, който изобщо не може да бъде сравнен със златния дъжд от преди кризата. До каква степен е спрян заради кризата в световен мащаб и заради инвестиционната среда в България.

Иван Костов: Ако се съди от страните, които са намерили верни решения в условията на криза, спрян е преди всичко заради лоша политика, заради лоша среда на сигурност. След това заради стесняващи се пазари, заради нелоялна конкуренция и заради злоупотреби с власт от страна на администрацията, която е безконтролна. И не само администрацията и политиците.

Водещ: Като бивш министър-председател и финансист имате еднозначна идея към тази идея на БСП за отмяната на плоския данък.

Иван Костов: Ние считаме, че плоския данък трябва да бъде приложен, както в останалите страни с необлагаем минимум. Една единствена страна го е приложила без необлагаем минимум. Това е Грузия. И не е добър пример, който трябва да се следва. Тоест трябва да има необлагаем минимум. Изобщо трябва да има финансови облекчения, които са специално насочени  върху населението, което е в най-тежко положение. Тоест освен необлагаемия минимум, трябва да се намалят осигурителните прагове. Да се направят в зависимост от мястото и в зависимост от професията

Водещ: Има ли там регионален принцип?

Иван Костов: Би трябвало да бъдат, както и по професия. Таблицата за осигурителните прагове, която принуждава работодателите да внасят точно определени вноски за точно определени професии, трябва да бъде преразгледана. По посока на намаление, защото елиминира много от бизнесите в страната. Трябва да бъде намален данъка върху ЕТ от 15% на 10%. Трябва да се приложи много широко патентният данък, много по-широко, от колкото беше до сега.

Водещ: Направили ли сте изчисленията, защото вие знаете, че човек като влезе във финансовото министерство и тогава действителността е по-различна от предизборната?

Иван Костов: Направили сме. Това е около 300 – 350 млн., които могат да бъдат икономисани от  много места, тъй като в България по оценка на икономисти има неефективно изразходване на 2 млрд. лева от националния бюджет.

Водещ: Къде?

Иван Костов: На много места. Например за лекарства НЗОК харчи огромни пари, които за несравнимо по-високи от колкото през 2001 г.

Водещ: Там дали има роля и това до колко едни лекарства влизат или не в реимбурсния списък или?

Иван Костов: То е въпрос на организация и въпрос на регулиране на конкуренция и въпрос на носене на отговорност от страна на фирмите, които дават много скъпите оригинални лекарства.

Водещ: Не то е европейски проблем, нали знаете?

Иван Костов: Да бъде обвързано с резултата от лечението и т.н.

Водещ: Като говорите за развитието на доходите и изобщо за развитието на икономиката, Вие казвате че предвиждате законодателно Вашата програма. Намаляване с 90% на бюрократичните процедури?

Иван Костов: Могат да бъдат намалени с 90%, разбира се?

Водещ: Какво значи това, дайте примери? Защото 90% е много.

Иван Костов: Например този човек, който е направил кафене в една бивша аптека и трябва да занесе 30 документа, а трябва да го направи само с едно заявление. Виждате получава се повече от 90%.

Водещ: Добре, извън кафенето?

Иван Костов: Разбира се с уведомителен режим, след като има бизнес кодекс, който ние предлагаме да има за малкия бизнес. Той като изпълнява условията – да започва бизнес, а да бъде контролиран впоследствие.

Водещ: Това е много лесно с кафенетата и с режима. Но може би чухте коментарите, които направихме с проф. Атанас Тасев. Както и Илиян Василев е казвал в това студио, който и да дойде на власт следващите месеци, трябва да вземе много важни решения в областта на енергетиката, защото там кошерът ври и кипи, но трябва да се вземат решения. Вашият коментар?

Иван Костов: Има три въпроса, които са много тежки, може би два , които са особено тежки от тези три. Единият е съдбата на регулацията на енергийния пазар. Другият е съдбата на българските държавни железници. И третият е изправянето на крака и регулирането на НЗОК през създаване на специален орган, който да …….

Водещ: Хайде по ред?

Иван Костов: И трите са много тежки.

Водещ: Не първо да погледнем в енергетиката, защото там казват, че всички трябва да направят по една крачка назад. Но освен държавните Марица-изток, не се чува някой да иска да направи крачка назад по отношение на интересите си.

Иван Костов: Знаете ли, първо да кажа, че е много нелепо да се води кампания без лидерите да застанат пред опитни водещи да отговарят на тези въпроси, но да отговарят по ред. Защото по този начин, така както ние отговаряме с Вас, първо интереса не е висок. След това, това са частични коментари, които не са обвързани с позициите на другите. Няма дебат, искам да кажа политически.

Водещ: Защо? Напротив Сергей Станишев казва, че трябва да има Белене, Пламен Орешарски коригира и казва да има, но трябва да направим сметката първо.

Иван Костов: Значи да има Белене при положение, че има толкова излишни мощности. И Белене ще го направим и ще го затворим. Той трябва да застане в дебат, за който аз приканвам от толкова години и той непрекъснато се отклонява от този дебат. Да седнем и да говорим за тези неща сериозно.

Водещ: Дайте сега сериозно. Кажете кой трябва да отстъпи?

Иван Костов: Сериозно трябва да бъде въведена енергийна борса, в която фирмите могат да договарят доставката на електроенергия. И когато излязат на тази енергийна борса, производителите, трябва да се съгласят с условията на купувача.

Водещ: И как се вписват там дългогодишните договори на американските централи или примерно исканията на миньорите или пък ВЕИ договорите, които могат да бъдат вкарани в съда.

Иван Костов: Който е давал обезпечения на американците и им е определял тези цени, той трябва да каже как да стане специално с тях. Но принципа, за който говоря и принудата да бъде изпълнен либерализационният пакет…

Водещ: Вторият.

Иван Костов: ….за енергетиката, вторият стълб в ЕС. Това е претенция, която ако НЕК не изпълни, отива на съд за злоупотреба с господстващо положение. Нещата са много прости и решението се подсказва. Така че наистина трябва да се даде заден и едновременно напред да се върви към интересите на потребителите и да се търсят цени, на които могат производителите да продават електроенергия. По същия начин трябва да се постъпи с резервните мощности и по същия начин със студените. Ние всъщност издържаме с Вас в момента с пресцената на тока 12 000 МВ инсталирана мощност.

Водещ: Като говорим за растежа, вие във вашата програма сте може би единствените, които сте споменали, че нищо не може да стане като хората в образованието, ако не бъдат променени образователните изисквания – тези изисквания, по които се правят учебниците. Това е по отношение на средното образование. Защо обаче нищо не казвате какво трябва да се промени в университетите и в БАН?

Иван Костов: Защото университетите са в условия на конкуренция и се борят за всеки студент. И тези, които са по-добрите са намерили начин да ги привличат.

Водещ: Нали знаете как са намерили начин – като свалят равнището.

Иван Костов: Да, аз това го разбирам, но не е въпрос на някаква агресивна намеса по отношение на университетите. Те ще намерят начин, вероятно ще се сливат, вероятно ще преживеят този проблем. Ако не – тогава ще останат без….

Водещ: Анна – Мария Тотоманова беше на вашето място тук, и когато я попитах какво трябва да се затвори – кирило-методиевистиката ли или изследванията на космоса, тя каза – „не, не, всичко остава”.

Иван Костов: То зависи от държавата. Държавата дава държавни поръчки за това, което иска пазара на труда. И прави едни разчети и казва примерно: „Iмаме нужда от информатика 4000 души. Кой иска да обучава, давам съответните средства за тяхното обучение”.

Водещ: Само исках да разбера защо Вузовете и БАН не са влезли във вашата предизборна кампания, защото там все пак имате и избиратели?

Иван Костов: Защото там нещата са много по-леки и по-лесни решими, отколкото в другите сектори, където действително има драматични промени. Вижте, ние имаме в смесените райони и в районите с преобладаващо население от малцинствата буквално разпад на образованието. Аз сега бях на среща с хора от Столипиново и от осемте училища те говорят кошмарни неща. Казват, че се завършва, ще цитирам „с една кола” училище. Ученик от десети клас не може да умножи 4 по 7. Представяте ли си за какво става въпрос? Вие питате за висшите училища и БАН. Става въпрос за пълна ерозия на училищните изисквания, на самото училище като база за подготовка на хората за живота. Тези въпроси са изключително тежки, защото там се ражда и масовата безработица сред младите необразовани хора от малцинствата.

Водещ: Последен въпрос – бихте ли въвели непопулярни мерки, например държавните служители да си плащат осигуровките….

Иван Костов: Това е задължително, това е задължително. Трябва да се платят тези осигуровки, за да стане ясна цената на труда в администрацията, да не се укрива. Защото в момента се създава неправилна представа какво струва един примерно служител на МВР и заради това там не се осъществява радикалната необходима реформа. Защото половината по израза на предишния министър-председател са „чантаджии”. Пък би трябвало да са полицаи.

Водещ: Това бе разговора с Иван Костов, лидер на ДСБ в един „самотен” дебат, който би трябвало да бъде с други лидери на партии. Защо бягат от дебат според вас?

Иван Костов: Според мен нямат сериозни политически програми за излизане от кризата. Аз даже бях свидетел в едно интервю журналист ме попита: „Да де, но те ще се откажат от това, което говорят сега заради управлението”, и аз казвам, че това си е лъжа, откровена лъжа, лъжеш избирателите……

Водещ: Как ще стане тогава програмното правителство, за което говорите?

Иван Костов: Би трябвало да си кажат това тези, които са лъгали преди изборите.

Водещ: Но Вие подкрепяте идеята за такова правителство.

Иван Костов: Казвам, трябва да си кажат тези, които са лъгали преди изборите. Преди да подкрепят програмното правителство, трябва да подкрепят неговата програма и по този начин да се откажат от всички фалшиви обещания, които са дали.

Водещ: Това не е ли „Беров” 2?

Иван Костов: Не, това не е „Беров” 2, той нямаше широка подкрепа, той беше правителство на БСП и ДПС, той беше служебен министър-председател, подкрепян само от БСП и ДПС. Гласуването му тогава СДС въобще не влезе в процеса да гласува, което означава, че то не е било програмно правителство с широк мандат.

Водещ: Знаете ли че Томислав Дончев имаше един много интересен туит, казва че „Програмното правителство е като изкуственото осеменяване, може и да има резултат, но бащата на теленцето е неизвестен”.

Иван Костов: Въпроса е ние искаме ли да извадим българина от кризата или не искаме. Искаме ли теленце или се интересуваме дали Бойко Борисов ще е бащата. Ако проблема на ГЕРБ е дали Бойко Борисов ще е бащата може да няма теленце въобще, защото той не е в състояние да създаде.

Водещ: Тогава не става ли безсмислена тази кампания, защото БСП казват „Ние ще махнем 10% данък”, а вие казвате „Можем да ги подкрепим, ако еди си какво…”

Иван Костов: Някои неща са обект на дискусии, на синхронизиране на позициите на всички, но без национално съгласие за излизане от тази много тежка криза на държавността, на политическа дестабилизация, която може да продължи години.

Водещ: Смятате, че това няма да подмени вота в неделя?

Иван Костов: Смятам, че ако хората не посочат явен победител, който да състави правителство, трябва да се търси широко съгласие.

Водещ: Например италианският модел.

Иван Костов: Например италианският модел.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>