Екатерина Михайлова, ТВ 7

_DSC2537_
http://www.youtube.com/watch?v=syvuQLO6gpw

Защо отказахте да дойдете в студиото ни? Притеснява ли ви участието на другите гости?

Не съм притеснена от участието на другите двама гости. Друг беше форматът, в който приех да участвам. Просто смятам, че коректно би трябвало да се подхожда, когато се отправя покана и тя да се изпълнява. От когото и да е. Мисля, че въпросът кой е некоректен в случая най-малко интересува зрителите. Смятам, че когато се поема една уговорка и се прави една покана, тя се спазва. Очаквах от вас същото. Мисля, че това е последното, което интересува зрителите.
Те се интересуват от други неща. Аз се срещам непрекъснато, обикалям и в страната, и в София. Основните проблеми, които имат, са доходи, работа, сигурност. Обезверени са хората от това, което се случва, от това, което им се поднася, от политическите скандали. Но другото е още повече – проблемът с техните доходи и работа е наистина на първо място. Обиколила съм цяла Североизточна България наистина нещата изглеждат много зле. Има нужда от много решителна намеса от страна на управляващите. Има нужда от правила, които да се спазват. Има нужда от това да има конкуренция, да има наистина предприемачество, частна собственост. Да има защити! Да не се рекетира бизнеса. Това са нещата, с които се сблъсквам. Ежедневно, в най-различни групи от населението.

Да ви питам само как ще коментирате изказването на г-н Семерджиев, Илко Семерджиев имам предвид, за възможността да се състави програмно правителство след изборите с участието на ДСБ, БСП и ДПС? Тази коалиция как ви изглежда?

Не ми изглежда никак. Няма такава коалиция. Няма и да има такава коалиция.

Защо тогава г-н Семерджиев твърди, че ще има такава?
Попитайте г-н Семерджиев. Аз не съм чула какво е казвал. Това, което мога да кажа, е че Демократи за силна България няма да участват в такава коалиция. Казвам го като член на Ръководството.

Нека да чуем изказването на г-н Семерджиев. Казвате, че не сте го чула, да го чуем.

(видеозапис от предаване с участието на Илко Семерджиев): … Държавата се срина. Хората, които управляваха, извлякоха личните си ползи. И накрая започнаха да се замерят един друг с достатъчно натрупаните отрицателни неща и ефекти, които те предизвикаха сами. Но да гледаме към бъдещето. При всички случаи, ако се получи конфигарация, която не предполага доминиране на една политическа сила, ще трябва да се споделят отговорности. И тъй като ляво-дясно е невъзможна коалиция, вероятно ще се стигне до дефиниране на програма с приоритети. Тоест, ако политическите сили, постигнат някакъв консенсус, че три приоритета са жизнено важни за България, аз веднага бих назовал кои са те – икономиката, безработицата, особено младежката безработица и, разбира се, тия жизнено важни функции като здравеопазване и образование (те са стратегически функции, които се нуждаят от перманентна грижа. Особено пък по време на криза те страдат най-много). Та ако се стигне до три, четири, пет приоритета и се построи програма, която да каже с по няколко стъпки тези приоритети за конкретен период от време – година и половина- две, ние трябва да помогнем на страната си, след което да прекратим този мандат и да търсим отново политическо притовоборство, политическа доминация…

Това беше изказването на г-н Семерджиев. Имате ли да добавите нещо по въпроса?

Това, за което говори г-н Семерджиев, поне аз го разбирам по следния начин – търсене на съгласие за приоритети пред страната. Искам да напомня нещо в тази връзка. България го е правила няколко пъти. 1997 година след много тежка политическа, икономическа и социална криза, след предсрочни парламентарни избори Обединените демократични сили имаха самостоятелно мнозинство, и то голямо – 137 народни представители. Въпреки това, проведохме, аз лично съм участвала в консултациите, които проведохме, с всички политически сили и Парламентът, 38-мият, стартира с една Декларация за национално съгласие, в която бяха описани приоритетите пред страната за да може да излезе от състоянието, в което се намираше. Спомняте си – хиперинфлация и т.н. В резултат на това съгласие беше постигнат Валутния борд, защото това бяха закони, които бяха приети и те бяха подкрепени от всички страни на политическото пространство. По същия начин беше приет Закон за държавния бюджет, защото една година страната беше стояла със стария бюджет от предишната година от лятото. Тоест съгласието не означава непременно управление, коалиционно. Защото правителството беше на ОДС, но подкрепа се получи много повече за тези много трудни, важни и непопулярни, някои от тях в онзи момент, реформи. Такова съгласие аз смятам, че ще трябва да се търси и след тези избори.

Успокоява ли Ви, госпожо Михайлова, прогназата на г-н Колев, че ДСБ има всички шансове да влезе в Парламента ?

Вижте, на всички избори откакто съществува Демократи за силна България по време на кампания ни дават резултати, които сочат, че може и да не влезем. Ние обаче преодоляваме четири-процентната бариера. Но нещо друго искам да кажа, защото важното е не само дали минаваш четирите процента, а защо преминаваш тези 4 процента и защо съществуваш в политическия живот. Ние създадохме партията и стоиме твърдо на ценностите, които направиха тази партия. Ние и в днешния ден не променяме позициите си. Ние сме за частна собственост, а не за национализация. Ние сме за това България да е енергийнонезависима, а не зависима от Русия. Да, необходимо е това да го има като представителство. Защото изборите са представителство. Представителната демокрация е това. Не само управляващ ли си или си опозиция, но и да отстояваш позиции и аз съм убедена, че тези позиции ще намерят подкрепа сред българските граждани, не просто за да минем четирите процента, а за да имат представителство в следващия парламент. Да има отговорни, разумни и смели политици, които се чуват. И компетентни. Ние бяхме пет човека от ДСБ в 41-ия парламент и много често се чуваха обаче нашите гласове. И нещо повече, много закони се приеха поради това, че ние сме настоявали те да бъдат по този начин приети. Много позиции, които днес политическите партии застъпват, тогава ние ги застъпвахме, а те ги отхвърляха. Например, сега всички говорят, че трябва да падне от 15 на 10 процента облагането на едноличния търговец. Ние сме го предлагали, само че беше отхвърлено.

И по темата на деня – за имунитетите да кажа. Само ние предложихме кандидатите за народни представители да нямат имунитети по време на кампания. За съжаление всички други – и ГЕРБ, и БСП, и ДПС отхвърлиха това наше предложение. Аз лично съм го правила и в Правната комисия, и в пленарна зала. Тоест важно е не само колко си като гласове. Важно е кой си и какво правиш.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Предишна публикация:

Следваша публикация: