Екатерина Михайлова по БНТ, в “Денят започва”

ekaterina-mihaylova

Водещ: Госпожо Михайлова, коалиционен кабинет, програмно правителство, или нови избори? Какъв е най-добрият вариант според вас?

Екатерина Михайлова: Най-добрият вариант е да може да се излъчи стабилно, работещо програмно правителство. Защо е най-добрият? Защото ако отидем веднага на избори, каквито идеи се чуват, означава още дълъг период България да бъде и без парламент, а има неща, които трябва да бъдат направени. Ако искаме да се преборим с монополите, ако искаме да се избере комисия за конкуренция, нова, с нов състав. Ако искаме контролни органи, ако искаме наистина да се случат нещата, заради които хората излязоха на улиците, трябва парламент, който да е работещ и правителство, което да предлага политики. Това е в интерес на българските граждани, а не в интерес на политиците. Това е работа, която политиците трябва да предложат на гражданите.

Екатерина Михайлова: Аз искам да кажа, че всяко едно правителство по принцип би трябвало да е програмно, дори еднопартийно, дори коалиционно. Когато ние говорим, че трябва да има яснота как ще се оправят доходите на българските граждани, как ще им се намери работа, как ще се гарантира сигурност, ние сме готови да предложим и го правим в нашата програма, конкретни стъпки и мерки. Ние сме вадили България два пъти от криза, така че знаем какво означава тежка ситуация и търсене на съгласие за приоритети. 1997 година ние спечелихме изборите, с голямо мнозинство, въпреки това потърсихме съгласие за приоритетите, които трябва България да изпълнява. И това стана, беше приета Декларация за национално съгласие, която беше подкрепена от всички политически сили извън две точки, за които БСП се въздържа. Това бяха досиетата и НАТО. След това правителството беше подкрепено много повече от това, което беше мнозинството, защото имаше ясна програма с приоритети. Разбира се, че това е нещото, което трябва да се търси и трябва да се направи след изборите. Ние от Демократи за силна България и Български демократически форум предлагаме и решения, и хора, които имат куража да застанат и да направят така, че България да се стабилизира.

Екатерина Михайлова: Имаше Екатерина Михайлова, но аз не съм друг човек, аз съм същият човек…

Екатерина Михайлова: … и бях начело на мнозинството, затова знам точно…

Екатерина Михайлова: Мисля, че хората имат други проблеми, проблемите им са доходите, работата и други…. Като искате да стоите в историята, никой не ви пречи…

Екатерина Михайлова: Аз иска да кажа, че за мен е по-важно това, за което си говорят. Но искам да се върна на темите, които засягат 25-ти избирателен район. Защото струва ми се, че освен голямата политика, има и политика, която трябва да бъде насочена към реалните проблеми на хората. Не че това не е проблем, за това, което говорят хората и той издава стил на управление, което е крайно неприятен, най-меко казано. Но, вие ни представихте в началото като политици, или предлагане на политики за жълтите павета. Аз бях депутат в 25-ти избирателен район и съм кандидат наново в същия район, водач съм на листата. Виждам тук, че няма много водачи на листи… Къде изчезнаха, и Бойко Борисов… Аз знам, че дебатът беше за 24-ти избирателен район. Там не са жълтите павета и там, когато се говори дали е битова престъпността, аз бих казала, че не е само битова, защото обирите на домовете, нахлуванията, са и част от организираната престъпност. Освен да говорим за големи постижения, нека да говорим конкретно какво се случва в София. В София, по доклад на директора на Столична полиция пред Общинския съвет, разкриваемостта на престъпленията е спаднала три пъти, това е успеха. Това обаче означава, какво предлагаме, освен констатациите. Означава, че трябва полицията първо да се реформира, така наречените „чантаджии” от администрацията да се намали и да излязат хората на терен, да има повече там където се случват нещата. И да виждат хората полицията не само на жълтите павета. Защото в центъра ще срещнете много полицаи, аз самата движейки се ги виждам, но когато отида в „Люлин”, във „Връбница”, в „Обеля”, в „Надежда”, в „Овча купел”, там може би рядко ще видя. Затова трябва да има равномерност.

Водещ: Добре, благодаря ви. Госпожо Михайлова. Доходите ли са ниски или цените са необосновано високи? Кой е по-съществения проблем?

Екатерина Михайлова: И двете. И трябва да бъдат решени и двата проблема. Първо, за монополите, защото това ви беше въпроса. ДСБ предложихме в миналия парламент изцяло нов закон за конкуренцията който да смени критериите и да започне да разбива монополите. Само че, управлението беше на монополите и отхвърли това наше предложение. Този законопроект ние ще го внесем още в първия ден на 42-ия парламент. Освен това, веднага трябва да бъде променена… поне няколко /…/ трябва да бъдат променени от комисиите, които се занимават с контрол върху дейността на монополите. КЗК, Комисия за защита на конкуренцията, трябва да бъде сменена, тя работи за монополите, а не против тях. Само че, как беше избрана? Една сутрин изненадващо, вкарана в дневния ред на парламента и избрани същите хора. Защото и ГЕРБ и Тройната коалиция с едни и същи хора работеха при монополите. Тези хора трябва да се махнат оттам, да бъдат сложени други след публични процедури и наистина отговорни хора, които да могат да застанат срещу монополите, защото иска и кураж за тази работа. Още нещо, Комисията за защита на потребителите трябва да бъде сменена. Не може когато гледаме закон, в последните дни в парламента, под натиска на улицата се установява, че един от законите, който гледаме, който е внесен, затова да се разбие монопола в мобилните оператори, представителят, председателят на Комисията за защита на потребителите е бил против този закон. Как да се преборим с монополите когато хората, които трябва да са на наша страна, на гражданите, работят за монополите. Тоест, много бързи, ясни действия трябва да бъдат направени, в противен случай наистина само ще си говорим.

Екатерина Михайлова: Да, но председателят на КЗП къде беше? Това беше наш единият законопроект, нали…

Екатерина Михайлова: Конкретно – нов закон за защита на конкуренцията.

Екатерина Михайлова: Трябва да има промяна и в Закона за обществените поръчки. Там има клаузи, които създават възможност за монополно положение. Но още нещо искам да кажа, защото освен монополите въпросът наистина е за доходите и за работата. Ние предлагаме съвсем конкретни мерки. Например предлагаме и необлагаем минимум, тоест, хората с минимална работна заплата да не бъдат облагани с 10 процента. Предлагаме 15-процентният данък за едноличните търговци да се свали на 10, така, както е за останалите. Предлагаме намаляване на бюрократичните процедури с около 90 процента и това може да стане и то може да стане като се смени режима от разрешителен в регистрационен, с един специален кодекс на държавните изисквания и това ще подпомогне изключително много малкия и среден бизнес. Ще подпомогне предприемчивите, с това ще се увеличи потреблението, ще могат да се създадат работни места, ще могат да се увеличат и доходите. Имаме конкретни стъпки във всяка една посока, можем да го направили, правили сме го.

Водещ: Госпожо Михайлова.

Екатерина Михайлова: В нашите листи също няма хора, които да принадлежат към ДС. Двама души имахме партньори, те подадоха документи, заличени са от листите. Няма уникалност в случая, при нас този ангажимент също е изпълнен. Напуснали са хората…

Екатерина Михайлова: Моля ви, когато твърдите нещо трябва докрай да го четете и да проверявате. Затова гласувайте с номер 27, ние казваме истината, не подвеждаме хората, държим си на думата, изпълняваме си обещанията. Ако искате отговорни политици, а не такива, които да стоят в миналото и само да спорят за миналото, гласувайте за нас. Ние имаме опита, имаме и младите хора, които вече имат опита да влязат в управлението на България.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>