Валентин Павлов в Дебат за Перник, БНТ “Денят започва”

_DSC1477

Валентин Павлов: Вижте, аз в никакъв случай не подкрепям това, което направи господина, аз също не го познавам, тъй като съм човек от Перник. Но донякъде може и да има – макар и минимално – право този човек, защото ние не виждаме днес тук сред нас хората, които повече от три години се опитваха да ни управляват. Повече от три години тези хора налагаха правила, които са абсолютно неправилни, които доведоха състоянието на града и на страната до това положение. Въпросът, който се зададе – къде е ГЕРБ, ние ще го зададем най-вероятно всички тук…

Водещ: Отказаха да заявят желание.

Валентин Павлов: Значи, няма как да откажеш да заявиш желание тогава, когато ти имаш претенции, че можеш да управляваш втори път.

Водещ: Аргументът е, че е платена форма. Това е платена форма на участие в предизборна кампания.

Валентин Павлов: Тогава, когато заявяваш желание, че можеш, въпреки оттеглянето си под натиска на улицата и под натиска на несправянето, аз не мога да приема такъв аргумент. Но по-скоро според мен проблема е, че водачът на ГЕРБ в Перник не е от Перник. Той не знае какво се случва тук, разбирате ли? Той не знае за проблемите на хората, за проблемите на 22-ри май миналата година. Ние се появяваме сега тук, сред вас, защото повечето сме от Перник. И, без да се обижда г-н Найденов (представител на Коалиция за България в дебата е Ангел Найденов, б.р.), въпреки на предишния дебат че той вдигна ръка, че е от Перник, за тук ще кажа, че няма как да вдигнем ръка, че сме от Перник. Хората, които сме от Перник, сме тези, които сме тук, които по цял ден сме в този град и виждаме проблемите на хората.

Водещ: Г-н Павлов, коментарът Ви за отговорността по скандала?

Валентин Павлов: Оставката на Кокинов абсолютно не е достатъчна. Аз също се присъединявам към това, че трябва да има и политически оставки, и то незабавно. Защото в крайна сметка това, което се случва в страната, е абсолютно недопустимо. Важно е кой е организирал това подслушване, но и важно е кой е допуснал това да се случи. А хората, които са го допуснали, са бившите ни управляващи. Така че категорично заставам зад това, че трябва да има и политически оставки, сега и веднага, за да може не вървейки между хората да преместват темата за безработицата и беззаконието и да слушаме всеки ден и ние, и нашите деца – защото аз се срамувам, когато пусна телевизията и трябва да слушам изказванията на бившия министър-председател с един вулгарен речник, и трябва да превключа канала, защото моите деца стоят до мен. Това е безобразно поведение, и ние това нещо го чуваме повече от четири години.

Водещ: Да вярваме ли на главния прокурор, да вярваме ли на Цацаров във връзка с това, което трябва да се проверява? Знаете, че една от репликите в тези записи е „не ми се подсмихвай, ти си го избра“. Може ли да се вярва на главния прокурор, на главната прокуратура?

Валентин Павлов: Дано да продължи по този начин.

Валентин Павлов: Истината е, че обикновените хора от срещите, които правим в последните дни, но тези срещи не са при нас специално от началото на кампанията, те не се интересуват толкова много от подслушванията. Те се интересуват какво ще се случи оттук нататък.

Водещ: Явно е вярна тази теза, тогава, ако това ви казват хората, че това не ги касае чак толкова, че е подмяна на дневния ред.

Валентин Павлов: Те искат работа, искат доходи, искат сигурност. Защото животът продължава. Дай Боже да се продължи в посока да се изобличат и да има оставки, но да се докаже, че наистина тези хора са виновни за това, което се е случило до момента.

Валентин Павлов:Категорично не можем да говорим, че трябва да превърнем Перник в спалня на София.

Водещ: Ама то май е така за голяма част.
Валентин Павлов: По принцип е така и така ще продължи, ако продължим по този начин. Истината е, че предимство или недостатък – тук можем да спорим, за близостта на Перник до София. Но нека да се върна на репортажа, който вие направихте с възрастната жена от Трън. Транспортът до Трън – вие сигурно имате представа къде е Трън, но …

Водещ: Ходил съм с кола обаче, не с междуградски транспорт.

Валентин Павлов: има транспорт до самия… точно така, до самия град. От град Трън до повечето малки села хората или ходят пеша, или ходят по някакъв начин, по който те сами си организират, разбирате ли? И тук тя постави точно онея три неща, които ние предвиждаме в нашата програма: работа, доходи и сигурност. Вие чухте, че от нейната пенсия тя заделя за вестника и заделя за лекарствата си. Това на практика се случва в момента в България. Т.е. тя няма никаква сигурност за това за какво ще й стигне пенсията.

Водещ: Хубаво, ама тя, не знам, тя е и възрастна жена, сигурно и много други има, не дай си Боже да имат проблем със здравето. В Трън няма болница, нали така? Закриха я. В Брезник не знам дали е останала. Трябва да дойдат до Перник…

Валентин Павлов: Една единствена болница има. Една единствена – тя е в Перник.

Водещ: На какво да разчита? Говореше се при предишното управление за едни линейки, мобилни екипи, даже за хеликоптери се говореше по едно време. В крайна сметка, след като няма здравеопазване на нормално, достъпно и на добро качество, какво да го задържи човек там?

Валентин Павлов: Аз първо да благодаря на г-н Найденов за това, че той се присъедини към трите стъпки на Коалиция ДСБ-БДФ работа, сигурност и доходи.

Водещ: Така ли стана, аз не усетих?

Валентин Павлов: Ами така го чухме. Второ, искам да кажа, че жената от Трън каза, че 37 години е избирала доста депутати и тя ще продължи по този начин, защото кандидат-депутатите се появяват в този район само и единствено по време на кампанията. По отношение на здравеопазването. Една единствена болница има в област Перник, която работи. И това е болницата в град Перник. Затвориха се болниците в Трън, в Брезник и в Радомир.

Водещ: Аргумента, знаете – това не бяха истински болници, това бяха сгради, наречени болници, които не осигуряваха качествено здравеопазване.

Валентин Павлов: Това бяха болници, работещи. По времето на управлението на ОДС 1999 – 2001 г. тези болници работеха. Тези болници бяха с лекари, прекрасни професионалисти, които лека-полека 12 години се насочиха към други болници, пак към столицата. Това ли искаха хората? Всички ние ходим в момента на предизборна кампания и знаем какво е. Но аз като лекар искам да ви кажа, че този проблем, хората искат да върнат, макар и не в същия мащаб тази болница в Радомир или в Брезник. По какъв начин ние ще доведем хората от Трън до Перник? Една линейка, колегите колкото и да са добри, те не могат да се подсигурят на две места, да не говорим за три, четири и т.н.

Водещ: А не е ли по-добре да се оправят пътищата, да има линейки, мобилни екипи, които да извозват и да осигуряват качествена здравна помощ в големи болници.

Валентин Павлов: Ама вижте, понякога се касае за няколко минути време, за да може да се даде животоспасяваща процедура.

Водещ: Т.е. вие поемате такъв ангажимент, ако влезете в управлението, че тази политика по отношение на болниците в малки населени места ще бъде възстановена.

Валентин Павлов: Естествено.

Водещ: За да не фокусираме само върху здравеопазването, това е безспорно важна тема, ама да оставим малко време и за други теми…

Валентин Павлов: Все пак трябва да се включа и аз за здравеопазването категорично като лекар. Значи, това, което ние предлагаме, в никакъв случай да не се вдига здравната осигуровка по отношение на пациентите. Но заделените средства от БВП да скочат от 4,1% на 6% при средно за Европа 8,2%. По този начин всички пациенти, които са здравноосигурени, ще могат да получат качествено, достъпно здравеопазване без допълнително да доплащат по никакъв начин. И това да не е за сметка на труда на колегите, на лекарите, които работят…

Водещ: А потребителската такса, известна като такса „Добър ден“? Тя да остане ли? Да бъде ли намалена?

Валентин Павлов: Потребителската такса не е такса „Добър ден“.

Водещ: В много случаи е. От личен опит го знам.

Валентин Павлов: Това е такса, която… От личен опит сте прав. Защото вие отивате само по сбърканата система на здравеопазването, за да ви изпишат медикаментите. Вие нямате достъп въобще до лекаря, който трябва да изпише. Дори сестрата ви дава готовата бланка и ви казва – „за добър ден дайте потребителската такса“. Идеята е не да имаме, да кажем „добър ден“ и да си вземем лекарствата, а лекарят, зъболекарят да ви обслужи по начина, по който трябва. Знаете ли какво се получава в нашите кабинети? Ние сме се превърнали в едни администратори, защото системата е сбъркана. Ние не виждаме болката на пациента и докато той трябва да ни разкаже, ние можем и да изпуснем най-важния момент – дали е осигурен, дали има талон от личния лекар и дали този талон е в срок.

Валентин Павлов: Дори липса на желание, бих казал в случая, защото ние сме свидетели, че една година вече почти след земетресението, да, ние ще се ангажираме да преразгледаме молбите, но хората, които изкараха тази зима без покрива, хората, които се пренесоха да живеят в една стая или в един гараж, в една барака, абсолютно подкрепям всички, че това е некадърността и некомпетентността на управляващите. Ние бяхме свидетели, че за определено време в Перник бивш министър беше изпратен, за да помогне, виждате ли, защото в Перник ние не можем да се справим с проблема на хората. Къде са тези хора? Да, трябва да попитаме, и Вие трябва да попитате също – какво направихте, защото тези хора, около 4000 и отгоре, нямат отговор на въпроса.

Водещ: Ще бъде ли честен вотът в Перник? Ще има ли купуване на гласове, корпоративен вот? Защо е необходима структура, която да се занимава с паралелно броене на гласовете, освен Централната избирателна комисия? Защо, някакво недоверие ли е към това, което ще стане на 12-ти май?

Водещ: Налага ли се от някакви конкретни данни паралелно преброяване на бюлетините?

Валентин Павлов: Вижте, аз силно се надявам тези избори да бъдат честни. Силно се надявам да бъдат честни. Но разбира се и ние, както другите колеги, ще бъдем изключително внимателни и ще подаваме и първите сигнали, ако има такива. Но по повод на победата, която Вие казахте, на бившия министър-председател. За каква победа говорим?

Водещ: Не, аз не казвам, аз говоря за неговите думи.

Валентин Павлов: За каква победа говорим? Човекът, който се изплаши от излизането на хората на улицата и се скри по най-елементарния начин, и сега се появява между тях и се опитва да каже, виждате ли, ние наистина можем да победим и аз пак ще ви управлявам. Аз мисля, че не можем да говорим и по никакъв начин не трябва да втълпяваме на хората, че това е правилната посока.

Водещ: Ще ви помоля за последни думи, последни обръщения към избирателите.

Валентин Павлов: Коалиция ДСБ-БДФ с №27 сме хора, които сме се доказали в професията си. Хора, които знаем проблемите на работещите, на майките, на бизнеса, на всички в този град. Единственото решение за перничани е да подкрепят на 12-ти май листата на ДСБ и БДФ. Искам да кажа, че ние сме коалицията, която е вадила България от кризата, от икономическа, социална и политическа криза, и, както казваше Маргарет Тачър, „не ми носете проблемите, а ми носете решенията“, ние сме тези, които имаме готовите решения за справяне с кризата.

http://www.youtube.com/watch?v=4CIFj0H6LT0

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>