БНТ, „Референдум” Дебат с Иван Иванов

Водещ: Как според вас тези скандали влияят на избирателите?

Иван Иванов: Разбира се аз не съм експерт социолог или политолог, освен това тук сме се събрали на един дебат между политици и поради тази причина не може да направя предвиждане какъв ще бъде резултата върху изборите от разгърналите се скандали. Но това, което може категорично да се заяви е, че скандалите от последните седмици действително създават усещане, че могат да повлияят на избирателната активност. Всъщност скандалите изместват най-важната тема за българските избиратели – как ще бъдат решени техните конкретни проблеми. И това, което мога категорично да заявя, че партиите, които се въвлякоха в тези скандали показват политическа немощ и не предлагат програми, които действително могат да се сблъскат в един дебат, в резултат на което най-важното, което могат да направят българските избиратели е да направят своя информиран избор – информиран избор за своето бъдеще, информиран избор за излизане от кризата, информиран избор за това кой заслужава да ги управлява. Ефекта от това, че акцента в предизборната кампания се измести върху скандалите с подслушванията най-вече е главно върху два въпроса. Първо – има опасност да намалее избирателната активност, а това ще доведе до два крайно негативни ефекта за демократичните процеси в България. Първият е, че колкото са по-малко избирателите, които ще участват в изборния процес, по-лесно може да бъдат манипулирани. И втория, забележете, колкото е по-малък броя на избирателите, толкова по-силно ще бъде влиянието на купения вот, на гласовете, които някои партии ще купят. И тук естествено възниква опасението, че партиите, които се въвлякоха в този скандал и се противопоставят помежду си, разчитат на такъв вот.

Водещ: Ако някоя партия не изпълни предизборните си обещания, ще се оттегли ли доброволно от политиката, т.е. следващия път да не се кандидатира на избори?

Иван Иванов: Никоя партия, включително тези, които не изпълняват обещанията си, не се оттеглят от властта. Но аз ще се върна и към първия Ви въпрос относно мажоритарния избор на депутатите. В изборите на предното 41-во НС 31 депутати бяха избрани мажоритарно. Убеден съм, че ако попитате включително зрителите в залата дали си спомнят името на един избран мажоритарно, едва ли те ще споменат някой от така избраните. Проблемът е, че хората искат мажоритарен избор, но в същото време нямат основанието да направят информиран избор. Те по-скоро гласуват за кандидата от съответната партия. Така беше 2009г., когато вълната изтласка голям брой мажоритарни кандидати от ГЕРБ, без някой от тях да чуе имената им и да вземат участие в дебатите в НС. Ето това е един сериозен проблем, върху който трябва да се замислим. Ако искаме мажоритарни избори, то трябва да има механизъм, както е във Великобритания и Франция, където наистина да се стимулират изявите на депутатите да станат и разпознаваеми и оценени от избирателите.

Иван Иванов: Връщам се на основната констатация, че в предизборната кампания не се получи истински сблъсък на програмите на отделните партии, а се мина на темата за скандалите между двете големи партии. И веднага ще кажа, че политици на високи позиции в тези две партии, които осъзнават своята отговорност – ще започна с председателя на БСП Сергей Станишев – в първия ден на кампанията той връчи в прокуратурата сигнал за подслушвания, които са били в последните няколко години и всъщност измести темата за дебата на предизборната програма, включително и на БСП, с темата за подслушванията. И втория политик от ГЕРБ – това е Цветан Цветанов, който от 10 дни насам има реално изявление на прокуратурата, че тежко е нарушил закона, и вместо да постъпи, поемайки политическата си отговорност и да снеме сам имунитета от себе си, за да може да върви съдебната система по това дело, той мълчи и не поема отговорност. А сега относно самите програми искам да кажа няколко думи. ДСБ не даваме обещания в предизборната си програма. Не даваме обещания нито за 150000, нито за 250000 работни места, някои партии последната седмица сигурно ще обещаят 500000, защото партиите не са сдружения на бизнесмени, които откриват работни места. Но ние ще воюваме с монополите, за да може именно конкурентната среда на българския пазар да се възстанови, което ще даде въздух на дребния семеен бизнес и тогава той, тръгвайки нагоре ще открива работни места и може да се окаже, че тези работни места са много повече от тези, които партиите обещават с чисто популистка цел, за да зарибят електората.

Иван Иванов: Понеже се казва какво ще се направи веднага ще кажа, че в раздел „сигурност” на ДСБ се предлагат следните мерки: Първо, комисията която е в НС да стане постоянно действаща и да има административен капацитет, който да осъществи последващ контрол. Второ – към МС да се създаде национална агенция за специалните служби и използването на СРС-та, която да разработи правила и да осъществява постоянен контрол. И на трето място – тежки наказания за случаите, когато се дават устни разпореждания и се изпълняват устни разпореждания в специалните служби, което е абсолютно недопустимо. Защото от разкритите разговори става ясно, че и такива заповеди са давани и това трябва да бъде тежко санкционирано.

Водещ:  Кои от следните варианти за правителство след изборите Вие лично бихте одобрил?

Иван Иванов: Не, не се касае за никакво затопляне на отношенията. Искам да спра на програмното правителство. ДСБ предложиха, когато Бойко Борисов хвърли оставка, да се създаде програмно правителство, което в рамките на четирите месеца до 7 юли (когато трябваше да се проведат изборите), да извърши в определен график, съвсем ясно разписани от парламента действия. Най-важното да създаде антимонополно законодателство. Срещу това се обявиха ГЕРБ, БСП и ДПС. Те казаха “не” отиваме на избори. Ако беше създадено това антимонополно законодателство, сега на “Лукойл”, нямаше да бъде върнат лиценза, защото в антимонополното законодателство, което ние предвиждаме тази опция не съществува. С други думи ще бъдат принудени монополистите да спазват правилата. Веднага ще продължа нататък. С кого не може да се направи коалиция. Ние не можем по никакъв начин да направим коалиция с БСП. Ние стоим в двата полюса на политическото пространство. Дори по въпроса за АЕЦ “Белене”, не би могло по никакъв начин нашите две партии да бъдат заедно. И в крайна сметка, ние не можем да приемем тяхната теза, че трябва българският народ да плати 21 млрд. за един ненужен проект в една сеизмична зона.

Иван Иванов: Това е без смисъл. Първо се определя политиката, после човека.

Водещ: Кое е по-вероятно да се случи след 12 май, да бъде трудно и невъзможно да се състави кабинет или да се стигне до оспорване на изборни резултати?

Иван Иванов: Разбира се, аз не мога да направя конкретно предвиждане, защото се изисква рецензия на книга, която още не е написана. Това ще коментираме на 12 май. Но това, което категорично мога да го заявя като факт , непрекъснатото говорене от някои политически сили. Твърде вероятно да има следващи избори поради невъзможност за съставяне на правителство – демотивира хората, които си казват: “след три месеца ще отидем, тогава ще гласуваме”.  Тази демотивация, както вече казах засилва влиянието на купения вот, което е пагубно за българския парламент. И само две думи относно това, че ще бъде извършено паралелно преброяване. Това се изисква, защото очевидно е напълно разрушено доверието в момента. Особено след последните действия, които протекоха в този месец и фактически използването на външен оценител на изборите, който трябва да се произнесе, който би трябвало поне в броенето да премахне фалшификацията. Не можем да елиминираме купения вот. Но поне резултатите да бъдат такива каквито хората със своето гласуване ги определят.

Иван Иванов: От сега нататък винаги ще има паралелно преброяване, независимо кой е управляващ. Разбира се това охлажда амбициите на някои хора да манипулират.

Иван Иванов: ДСБ предлагат решения за излизане от кризата. Едно нещо искам да кажа на зрителите. Ако ДСБ в следващото управление на страната още 12 месеца, България ще тръгне нагоре и ще излезе. Ако не са – бъдете сигурни, че България ще остане в тресавището, защото пътят напред изисква да има  партията опит, какъвто ние го имаме, да има компетентност, която сме доказали и политическа смелост, която многократно сме я проявявали.

 

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>