Атанас Атанасов пред БНТ: Вотът: Те предлагат – София избира

atanasov-bntВидео от интервюто:
http://bnt.bg/bg/news/view/100548

Водещ: Добро утро, уважаеми зрители. Аз съм Марио Гаврилов. Дъждовното време ни прибра по студията. Днес ще дискутираме идеите и възгледите на партиите само няколко дни, преди да гласуваме, за София. Ето участниците в днешния предизборен диспут по БНТ: Димитър Главчев, партия ГЕРБ, Атанас Атанасов от Коалиция ДСБ-БДФ, Любен Петров от Коалиция СДС, Христина Христова, Коалиция „Център – Свобода и достойнство“, Петър Курумбашев, Коалиция за България.

Нека да започнем нашия разговор от скандалите, които последните седмици тресат България.

Водещ: Г-н Атанасов, Вашият коментар като бивш шеф на една от най-важните спецслужби? Предполагам, че плувате в свои води.

Атанас Атанасов: Добър ден отново на вашите зрители. Вижте, ние от нашата коалиция предлагаме три изключително важни стъпки за стабилизиране на положението в България, изобщо на икономиката. Трябва на хората да бъдат осигурени по-високи доходи, трябва да се осигури работа и трябва да се гарантира сигурност. Иначе за скандалите… Вижте, миналите избори, 2009 г., искам да припомня на зрителите, че последната седмица преди изборите премина под знака на онова прословуто изказване на Ахмед Доган за това, че той е инструментът за разпределяне на порциите. Това тогава страшно много раздразни българските граждани и те гласуваха вкупом, подкрепиха Бойко Борисов, очаквайки той да промени положението. От вчерашната информация, която излезе в публичното пространство става ясно, че Бойко Борисов не е направил нищо друго, освен че е продължил традицията на Ахмед Доган в тази посока, разпределяйки обществените поръчки на близки до властта фирми. Между другото, те са няколко и са известни, особено в София. Така че отново сме изправени в същото положение и българските граждани би следвало отново да се ядосат и този път да накажат Борисов и Цветанов, тези хора повече да не помирисват властта, защото са опасни за интересите на българската държава. Това е истината.

Христина Христова: Хората отдавна са обезверени. Казвате „да не обезверим хората“.

Димитър Главчев: Да, от 23 години.

Атанас Атанасов: Вижте, хайде говорете за последните четири, стига с тия 23 години. Говорете за вас.

Димитър Главчев: А, Вие искате да ги забравим ли?

Атанас Атанасов: Вижте, малко трябва да се засрамите. Усещам, че сте прихванали от Вашия лидер безсрамието, но трябва да се засрамите, ако не го направите, след три дена ще си го получите.

Димитър Главчев: Виждам, че имате повече информация по тая тема, която питаха за СРС-тата, от останалите, вижда се, че сте специалист по нея, да.

Атанас Атанасов: Вижда се от това, което излиза, какво се е получавало.

Димитър Главчев: И какво се получава?

Атанас Атанасов: Защото едно от най-големите достижения на българската демокрация е да се защитават човешките права. Имайте срам, бе.

Димитър Главчев: Ама как аз да се срамувам, като Вие не се срамувате?

Атанас Атанасов: Вашите лидери правеха незаконните подслушвания, разбирате ли?

Водещ: Г-н Главчев, имате възможност сега да отговорите, имаше атаки срещу Вас.

Димитър Главчев: Ами те какви са атаките. Вижте, аз не съм съгласен категорично политици да се правят на прокурори и съдии. Има си компетентни органи, които ще установят какво е това, което се е случило, освен ако не разполагат…

Атанас Атанасов: Ами те го установиха, бе, г-н Главчев.

Димитър Главчев: Кое установиха?

Атанас Атанасов: Че на Цветанов трябва да му се повдигне обвинение, това установиха.

Димитър Главчев: И оттам нататъка Вие защо развивате темата?

Атанас Атанасов: За кое?

Димитър Главчев: Същата, за която стана въпрос.

Атанас Атанасов: А да мълчим, че вътрешния министър поголовно е подслушвал политическите си противници, да мълчим ли?

Димитър Главчев: Защо развивате Вие нататък темата? Има компетентни органи, Вие изземвате техните функции. Че чак и в ролята на съдия влизате, което, ние Ви знаеме, че сте бил такъв.

Атанас Атанасов: Не, в тази роля влизаше Цветанов през целия мандат.

Димитър Главчев: И защо казвате „съдържанието“? Съдържанието на какво е важно? Естествено, че винаги е важно съдържанието. На какво съдържанието, обаче? Какво е това, чието съдържание Вие го коментирате?

Атанас Атанасов: Всички трябва да се прекръстите на Димитър Матросов…, разбирате ли, в ГЕРБ. Давате ли си сметка кого защитавате? Това са хора без правосъзнание. Цветанов и Борисов – за тях няма граници между законно и незаконно. Разбирате ли?

Димитър Главчев: Това Вие ли го определяте?

Атанас Атанасов: Това го виждат хората.

Димитър Главчев: Влизате във функция, която не сте във нея.

Атанас Атанасов: И както каза г-н Курумбашев, главният прокурор каза…

Димитър Главчев: Не сте нито прокурор, нито съдия.

Атанас Атанасов: Имаше едно изказване на Вашия колега Емил Димитров. Нещо да кажете по този въпрос? Който си е изнесъл семейството в чужбина. Той каза, че го е страх тук от полицейско насилие.

Димитър Главчев: Примерно, на Мирослав Найденов детето му учи в Англия, това изнасяне в чужбина ли е? Такива изнесени в чужбина семейства имате много при вас.

Атанас Атанасов: Не знам дали си давате сметка как изглеждате отстрани. Точно като картина на Матросов на това.

Водещ: Затваряме темата със скандалите в последните седмици.

Г-н Атанасов е много навътре с проблематиката на Общинския съвет. Г-н Атанасов, реалистично ли е да искаме изобщо един град, който гони 2 милиона, да бъде мит всяка вечер, така, една романтична надежда, която се прокрадна в думите на г-н Петров?

Атанас Атанасов: Вижте, не съм специалист по миенето. Искам обаче първо да кажа, че аз също представлявам политическа сила, която никога не е управлявала столицата. ДСБ имаме общински съветници, но… Имам в случая обаче една голяма привилегия пред всички тук – аз в момента съм действащ общински съветник в Столичния общински съвет. И ще ви кажа два или три от основните проблеми на управлението на столичния град. На първо място, имаме много тежка липса на компетентност. Там има един отбор от хора, които – кмет, зам.-кметове – които не знаят какво работят. Казвам ви го съвсем откровено. Аз ги слушам на сесии на Общинския съвет и изумявам от тази некомпетентност на хората, особено този професионален екип на ниво зам.-кметове. Между другото, г-н Главчев, имате много сериозна отговорност за кадруването в Столична община, ако питате, ще Ви кажа защо. Един провал скоро ваш, много тежък, изтрещя, касаещ централния софийски район Триадица. Вторият проблем е тежката корупция. Значи, корупционните практики, наследени от предно управление от Борисов, бяха така модифицирани, че в момента има три фирми в София, които получават всички обществени поръчки. И, между другото, нещо важно. Да, има построени, оправени обекти, но нещо трябва да се прави. Никой не поставя въпроса на каква цена се строи, кое колко струва. 1,3 млрд. лв. е годишният бюджет на Столична община. Около 7-800 млн. от тези пари отиват за инвестиции, за ново строителство и за нови обекти. Тези пари минават само през три фирми. И тук опираме до тежкия проблем с обществените поръчки и отново за това как се разпределят порциите и кой ги получава. Бойко Борисов не е престанал да бъде кмет на София. За съжаление, Йорданка Фандъкова е безличен кмет, от нея нищо не зависи, тя е фасада. Отзад има няколко човека в групата на мнозинството на Общинския съвет на ГЕРБ, които са подставените лица на Бойко Борисов и те решават кога ще се увеличи и с колко цената на водата на Софийска вода. Когато получат взятката от концесионера и си дават съгласието да се вдигне цената на водата, а иначе вървят едни безсмислени дебати – ще увеличим, няма да увеличим. Тези решения ги вземат задкулисно, когато се получат подкупите. Изключително тежка корупция и всичко това е резултат, защото Цветанов беше вътрешен министър през тия четири години и не се позволяваше МВР изобщо да си подаде носа и да погледне за корупцията в Столична община. И не на последно място – изключителния медиен комфорт. Не може да чуете в публичното пространство какъвто и да е скандал да се е случил в Столичния общински съвет, защото столичната реклама е разпределена на две порции между две основни фирми, които осигуряват невероятен медиен комфорт. Каквото и да се случи, какъвто и скандал да стане, хората няма да разберат за това нещо. Аз съм изумен какви неща се казват в залата на Столичния общински съвет и те не получават никаква публичност.

Атанас Атанасов: Само едно изречение. Миналата година имаше специална сесия на Столичния общински съвет на темата престъпност, на което беше разгледан доклад на директора на Столичната полиция. Бях изумен как самият директор е подписал този доклад, явно не го е чел. Защото вътре беше записано, че за изтеклата година разкриваемостта на престъпления в София е паднала три пъти. Давате ли си сметка за какво става въпрос? В същия момент Цветанов постоянно обяснява как са счупили гръбнака и това, г-жо Христова, не е битова престъпност. Това е тежка организирана престъпност – обирите на домовете в София. Това са банди, добре организирани, координирани, които изкарват много сериозни пари от обир на домовете. И, между другото, това е резултат не само на некомпетентност, а на покровителство от страна на полицейските органи.

Петър Курумбашев: … Първият политик, който почна да определя присъди при повдигане на обвинения, беше г-н Цветан Цветанов.

Димитър Главчев: Кога го чухте това да определя присъди?

Атанас Атанасов: Имаше едни лекари в Горна Оряховица.

Димитър Главчев: Това очаквах, да кажете за лекарите в Горна Оряховица, но там беше установено СРС, разрешено от прокуратурата, да бъде използвано. Това е съвсем различно.

Атанас Атанасов: Вие одобрявате ли, г-н Главчев?

Димитър Главчев: Оставете дали аз го одобрявам, но реда е съвсем различен.

Атанас Атанасов: Г-н Главчев, Вие одобрявате ли лично вътрешният министър да чете СРС-та от трибуната на Народното събрание? Знаете ли, че един от тия лекари в момента е в много тежко здравословно състояние именно в резултат на това безобразие? Кой ще носи отговорност?

Димитър Главчев: В здравната система има много безобразия.

Атанас Атанасов: Кой ще носи отговорност, питам аз?

Димитър Главчев: Който трябва да я носи.

Петър Курумбашев: Само МуамарКадафи и Цветан Цветанов са си позволявали да обвиняват български медици в предумишлено убийство. Аз Ви го казвам, защото майка ми и баща ми са лекари. Аз Ви го казвам, защото съм от такъв род, и баба ми и дядо ми. И никой не може да си позволи хората от най-хуманната професия, които, ако могат да се борят дори за един час живот, дори за един час, и да е безнадежден случая, и се борят, ти да ги обвиниш, че четирима лекари са се сговорили, за да убият едно бебе, и да го прочетеш това в пленарна зала, и ме питате кога е ставало? Вие и аз сме свидетели на това.

Димитър Главчев: Само че след санкция от прокуратурата, пак Ви казвам, има разлика.

Атанас Атанасов: Не, не, това не е вярно. Ще се установи. Това не е вярно. Казвам Ви го категорично. Прокурора е разбрал от телевизионния екран, че се четат СРС-тата. И това ще стане известно. Част от манипулациите…

Димитър Главчев: Очевидно имате повече информация, наистина, аз това, което знам е, че след…

Атанас Атанасов: Да, аз съм информиран човек и Ви се чудех вие какво правехте в мнозинството.

Димитър Главчев: Искам да отговоря за „Софийска вода“ все пак. Знаете ли кой е дал концесията на Софийска вода?

Атанас Атанасов: Знаете ли името на вашия общински съветник, който е посредник за получаване на комисионните, знаете ли?

Димитър Главчев: Знаете ли кой е подписал концесията на „Софийска вода“ Ви питам, г-н Атанасов? Иван Костов се казва човекът, който е подписал концесията на „Софийска вода“.

Атанас Атанасов: Моля?

Димитър Главчев: Концесии знаете ли как се дават?

Атанас Атанасов: Вижте какви глупости говори тоя човек. Просто съм изумен.

Димитър Главчев: Имате ли представа какъв е редът, за да се дават концесии?

Атанас Атанасов: Концесията е дадена от Столична община. Никога не е бил Иван Костов кмет на София, г-н Главчев.

Димитър Главчев: Не, това, не трябва да е кмет на София, за да даде концесия, ако не знаете какъв е редът за даване на концесии. След това с френската фирма пък г-н Станишев е препотвърдил концесията.

Атанас Атанасов: Ужас, ужас, не, Вие изобщо не сте в час. Аз съм изумен.

Димитър Главчев: Оставете го това. Хайде, за цената. Цената на водата знаете ли кой определя? Пак ли не знаете и ще се учудите кой определя цената на водата? Има един орган, който се казва ДКЕВР.

Атанас Атанасов: Вашият ДКЕВР, вашият.

Димитър Главчев: Но кажете все пак, изяснете се, че ДКЕВР определя цената на водата.

Атанас Атанасов: Когато завърши предаването, тук, отстрани, защото това тук е недопустимо, ще Ви кажа името на вашия общински съветник, който е посредник за получаване на подкупите, за да се…

Димитър Главчев: Кажете го.

Атанас Атанасов: Ще Ви го кажа после.

Димитър Главчев: Ей това е компромат, ето това е, кажете кой е, кажете. Всеки трябва да има персонална отговорност, разберете, не може да вкарваме почтените хора с непочтените и да правиме микс, и непочтените да се крият зад почтените.

Атанас Атанасов: А, вие сте почтените?

Димитър Главчев: Аз ли специално?

Атанас Атанасов: Не, не, вие от ГЕРБ.

Димитър Главчев: Аз говоря за себе си, затова Ви казвам, че всичко е персонално. Не може да вкарвате в микса почтени и непочтени хора, почтени и непочтени лекари. Има ли непочтени лекари, г-н Курумбашев? Питайте пациентите дали има непочтени лекари.

Атанас Атанасов: Кажете нещо за кадровата политика в Столична община. Нещо за бившия кмет на Триадица, който Ви е приятел?

Димитър Главчев: За район Триадица ли искате нещо да Ви кажа? Ами не е кмет, ето, грешки в кадровата политика и се поправя, какво искате повече от това?

Атанас Атанасов: А Вие имате ли отношение към това?

Димитър Главчев: Към кое? Към това, че е сменен ли?

Атанас Атанасов: Към кадровата политика.

Димитър Главчев: Нямам отношение. Има си процедура, по която се избира районен кмет. Ако и това не знаете, общински съветник сте. Прави се предложение от кмет. Не знаете ли каква е процедурата за избор на районен кмет?

Атанас Атанасов: Знам, знам. Знам, че има една машинка от 33-ма общински съветника, които гласуват без да мислят каквото им се предлага, а вие там, другите отзад, предлагате.

Димитър Главчев: За кой всъщност кмет говорите, за който беше избран на избори, или за някой друг? За кой от кметовете говорите?

Водещ: Г-н Атанасов, Вашият личен ангажимент към жителите на София?

Атанас Атанасов: За съжаление, бързо тече телевизионното време, много неща не можахме да кажем, и то донякъде в резултат на това, че г-н Главчев в изолация тук говореше върху всички.

Димитър Главчев: Надявам се, че зрителите са чули кой върху кого говори.

Атанас Атанасов: Но разбраха и кой е в изолация, за съжаление.

Димитър Главчев: А, тая изолация за мен е чест.

Атанас Атанасов: Вие и в момента показвате какво правите. Както и да е. Вижте, едно изречение, което не касае парламентарните избори. Столична община има нужда от радикална промяна. Този безличен кмет Фандъкова и това послушно мнозинство са вредни за София.

Водещ: Е, този въпрос се решава на местни избори.

Атанас Атанасов: На местни избори, разбира се. Регулаторните органи, които имат отношение, това е, разбира се, обсъждания дотук ДКЕВР и, да не забравяме, Комисията за защита на конкуренцията – кардинална промяна персонална трябва при тях и законодателно трябва да се регламентират техните задължения, за да може да носят отговорност. Не може министър-председателят да пита КЗК за антимонополно законодателство и те да отговарят „не сме компетентни“. Това са смешни неща. Между другото, проблемът със „Софийска вода“, аз не съм съгласен с тия крайни оценки, защото наистина аз съм юрист по образование и знам какво означава да се прекрати тази концесия. Много по-тежки ще са последиците за Столична община, отколкото ако бъде контролиран концесионерът. Проблемът е в това, че не се контролира концесионерът и той не се контролира и не си изпълнява задълженията именно заради тежки корупционни практики. Така че… не остана време за „Топлофикация“. Аз като общински съветник внесох предложение да се създаде специална комисия от общински съветници, този проблем трябва да бъде решен, тази комисия да се занимава само с монополите в София – това е най-тежкия проблем, който изкарва хората на улицата. Нямаше време да говорим за конкретика как трябва да се решат нещата.

Водещ: Трябва да отиваме към финал. Понеже изисква известно интелектуално усилие човек да гледа един дебат от един час, давам ви възможност в по една минута накрая – а и напоследък има много дебати по много телевизии и хората като че ли се уморяват малко от политическо говорене – давам ви по около една минутка накрая всеки от вас да убеди избирателя, че си заслужава на предстоящите парламентарни избори да гласува именно за него персонално и именно за неговата политическа партия.

Г-н Атанасов, буквално едно изречение за финал.

Атанас Атанасов:Защо само едно изречение?

Водещ: Защото толкова време Ви остана.

Атанас Атанасов:Вие питате за персонални ангажименти и понеже искате кратък отговор, ще Ви кажа така: аз съм човек, за който е известно, че гледа на корупцията като бик на червено. Така че едно от нещата, с което ще се опитам да бъда полезен в следващия парламент, е именно битката с корупцията и в столицата, и на национално ниво, за да разберат българските граждани по какъв начин бяха разпределяни порциите от Бойко Борисов и накрая да се потърси отговорност обаче за това. Не само да разберат българските граждани, да се стигне до търсене на персонална отговорност от Цветанов и Борисов за тежката корупция и в Столична община, и в държавата като цяло.

Водещ: Благодаря ви за участието в този дебат, аз го намирам за не особено конструктивен, но пък беше безкрайно интересен.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>