Асен Агов в дебат за Враца – БНТ, „Денят започва”

agov

Водещ: Добро утро от Враца. Аз съм Малин Малинов, Вие сте със сутрешния блок на БНТ. Ние продължаваме с предизборните диспути в рамките а сутрешния блок. В средата сме а предизборната кампания в самия й разгар. По-малко от 2 седмици остават до вота. По-малко от две седмици за политиците, политическите партии и коалиции, които да мотивират хората да отидат до урните, да посегнат точно към тяхната бюлетина. Две седмици от кампанията, която досега бе рязко и видимо доминирана от скандали със СРС-та, незаконно подслушване, съмнения за използване на МВР за политически цели и политически произвол. Съмнения за груба намеса на политически сили в изпълнителната власт и съдебната система, за търговия с влияние, за възпрепятстване на правосъдието. Съмнения и обвинения, които станаха особено актуални след последния аудиозапис, който беше разпространен анонимно в края на миналата седмица. Иначе, ако сте забравили, да ви припомня – тези избори са извънредни. Предизвикани бяха от протестите на хората заради непосилните за мнозина от тях сметки за ток, за парно, срещу произвола на монополите, срещу ниските доходи, срещу стандарта на живот и мизерните заплати. Днес сме във Враца, общо взето сърцето на северозападния регион, превърнал се в синоним на бедност, на висока безработица, двойно по-висока от средната за страната, лоша инфраструктура, демографски проблеми, безперспективност. Слава, която обаче пък е абсолютно незаслужена ако се огледаме и видим прекрасната природа и хората, които живеят тук. Има ли бъдеще за този регион, какво предлагат политически сили на местно ниво, а също така и на национално. Тези, които приеха поканата и дойдоха при нас в импровизираното ни студио на площада в града – Цветелина Дамяновска, Коалиция за България, Тотю Младенов, ГЕРБ, Камен Костадинов, ДПС, Асен Агов, ДСБ-БДФ и Христина Христова, Коалиция Център – Свобода и достойнство. Дебатът е платен, това уточнение е необходимо в рамките на предизборната кампания. Знаете, че в БНТ има платени и безплатни форми.

Най-напред да ви попитам за коментар за последния аудиозапис, който взриви пазара на СРС-та и се превърна в безспорен хит. На какво ниво трябва да се понесе отговорност за скандала? Кой и по какъв начин да го направи? Г-н Костадинов, вашата политическа сила е първа в жребия за участие в диспутите.

Камен Костадинов: Добро утро от мен. Аз, преди да отговоря на този въпрос, ще се радвам на следващите избори, ако хората във Враца и във врачанска област живеят така, както живеят хората във Варна. Дано лапсусът ви да е верен.

Водещ: И аз бих се радвал да стане така.

Камен Костадинов: А по отношение на последните скандали – очакваме много спешна реакция от страна на всички органи, които имат отношение към това. Разбирам ,че днес ще заседава етичната комисия на ВСС, разбирам ,че прокуратурата ще привика бившия министър-председател Бойко Борисов, бившия земеделски министър Найденов и вече подалия оставка градски прокурор. Очевидно е за всички, които са слушали гласовете на тези хора, че тези хора са участвали във въпросния разговор.

Водещ: На какво ниво да се поеме отговорността според вас и как?

Камен Костадинов: Отговорността трябва да се поеме на политическо и морално ниво. И разбира се трябва да се носи наказателна отговорност за това, ако се установи, че има нарушение на закона. Но без значение дали записът е направен в рамките на закона за СРС, дали той има годна доказателствена стойност в българския съд, според мен участниците в него трябва да поемата абсолютно задължително, ако се смятат за политици от 21 век, трябва да поемат своята морална отговорност и да се оттеглят от политическата дейност. всякакви други обяснения, че видите ли, това е незаконен запис, нерегламентиран, някой е подслушал, някой го е подхвърлил, още повече смешните твърдения, че представители на опозицията имали, видите ли, организирани центрове, където извършват подслушвания на управляващите, са дълбоко несъстоятелни и смешни и аз наистина се надявам участниците да проявят мъжество и да понесат своята морална и политическа отговорност, а от там нататък има компетентни органи.

Водещ: Разбрах ви. Г-н Младенов, шокиран ли сте от това, което се чува в аудиозаписите и кой и как трябва да понесе отговорност.

Тотю Младенов: Аз мисля, че всички хора в България вече разбраха, че за съжаление в България е създадена паралелна частна структура, мафиотска, за подслушване. И аз това, което съжалявам е, че при управлението на ГЕРБ, МВР и Цецо Цветанов не успяха да разкрият тези хора и да ги арестуват. Защото в крайна сметка тези хора искат да хвърлят страната в хаос с тези подслушвания, да ги използват за свои лични интереси и бедните хора да станат още по-бедни. Ето това искат тези хора. те не искат да има стабилна държава.

Водещ: Това по техниката на придобиване на записа, а по съдържанието?

Тотю Младенов: Aз пак казвам – съжалявам, че по време на нашето управление МВР и Цецо Цветанов не успяха да ги хванат тези хора и да ги арестуват.

Водещ: Е то нали беше пречупен гръбнака на престъпността или не идва от там?

Тотю Младенов: Аз това искам да кажа, защото повече не искам да се занимава с тези неща. ние си правим кампанията, обикаляме цялата област, срещаме се с хора, със съсловните организации и искам да ви кажа, че хората искат едно единствено нещо – те искам България да бъде спокойна, те искат България да бъде стабилна, да има стабилно правителство и ние това ще го направим.

Водещ: Само не ми отговорихте на въпроса – съдържанието притеснява ли ви по някакъв начин, шокира ли ви, говорихте ли с бившия премиер, след това, което излезе?

Тотю Младенов: Аз казах – това са незаконни подслушвания, които тепърва органите на властта трябва да направят всичко необходимо, за да разберат кой го прави това. И всеки да си понесе отговорността. Защото в цял свят има законови системи за подслушване. Когато даден политик има съмнения за корупция, използват се всички законови възможни средства срещу този човек. Тук не става въпрос за това.

Водещ: Обаче възникват въпроси защо градският прокурор отива да се отчита при бившия премиер. Защо се повдигат въпроси, свързани с определена цел…

Тотю Младенов: Органите трябва да си свършат работата и да стигнат до край.

Водещ: Г-жо Дамяновска.

Цветелина Дамяновска: Аз смята, че ще се изясни в крайна сметка законността на придобиване на СРС-то. Съдържанието е меко казано неприлично и чудовищно. Но не това е най-страшното. Смятаме, че е подронен устоя на държавата, тъй като в съдържанието има твърдения за смесване на властите, а най-важното нещо за една стабилна държава е независимостта на институциите. Властта – законодателната, изпълнителната, съдебната и медиите трябва да бъдат свободни да вземат решения. А това, което чухме, поне аз смятам, че има смесване на всички видове власти.

Водещ: Г-н Агов, скандализиран ли сте от това, което излезе като съдържание в тези записи?

Асен Агов: Шокиран съм от вулгарния език. Нашият офис е на 200 метра по-надолу от тук, от студиото. Всеки ден при мен там идват врачани. И питат защо става всичко това. Защо се случва в България. Те също така са скандализирани от вулгарния език на бившия премиер, на бивш прокурор, на бивш министър, от цялото поведение на политически елити в България.

Водещ: Извинявайте, че ви прекъсвам. От освен езика има и други неща, по-страшни, освен езика.

Асен Агов: Разбира се, че има по-страшни неща. Разбира се, че има страхотно престъпление за опит за влияние върху правосъдието. За, както се казва на правен език, за възпрепятстване на правосъдието. Но по това ще се произнесат прокурорите и съдиите, не аз.  Тези хора обаче, тук, на 200 метра по-надолу, врачани ми казва – „Защо става всичко това?”. Ето какво им казвам аз – заместват със скандали решенията на въпросите, които вълнуват хората. Тези скандали на практика ни изправят пред следния избор – скандал или изход от кризата. Това не може да бъде избора ни на 12 май.

Водещ: Г-жо Христова, подмяна на дневния ред на хората ли е?

Христина Христова: Хубаво е, че на фона на този красив фон на врачанския Балкан правим нашия дебат. Но фонът в държавата е ужасяващ. И живота и социалния статус на врачани, има обяснение защо са в такова положение, като не бих искала да се концентрираме върху техническата и технологичната страна на подслушването. Ужасно е това, което чуваме. Чуваме за търговия с влияние, чуваме за корупция, чуваме за намеса на изпълнителната власт в съдебната система, което беше отразено и в последния доклад на ЕК. Това е част от безпътицата, от беззаконието, от полицейщината, от нечувания спад в икономическия ръст, социалния статус на хората и част от живота на врачани се обяснява защо е такъв.

Водещ: Свързани са темите, така ли да го разбирам?

Христина Христова: Разбира се.

Водещ: Последно, за да приключваме с тази тема. г-н Младенов, вие като бивш министър бил ли сте подслушван? Смятате ли, че това е нормално, бил ли сте по някакъв начин контролиран. Имате ли това усещане? Оставяли ли сте си телефона някъде настрани, докато си говорите с колегите?

Тотю Младенов: Едва ли, защото моята дейност винаги е била публична, сред хората. Никога не съм се притеснявал от това, което върша и което правя. Така че не съм имал такива опасения, едва ли съм бил обект на такова внимание.

Водещ: А смятате ли, че е нормално ако са били подслушвани ваши колеги?

Тотю Младенов: Аз пак казвам, че не е нормално да има паралелни частни структури, които са мафиотски и които се занимава с подслушване и които искат да използват това за свои лични цели за сметка на хората, които ще станат още по-бедни. Историята през последните 23 години го е доказала това. И затова пък в нашия офис идват хора и ни казват така – искаме дневния ред на обществото. Това, което ние сме планирали – 15-те приоритета за Враца и за Враца област в икономически и в социален план, здравеопазване, образование, хората искат стабилно правителство, за да могат да бъдат спокойни за своето бъдеще.

Водещ: Г-н Агов има някаква реплика?

Асен Агов: Не, няма.

Христина Христова: Аз бих казала – може ли 4 години да не изпълниш най-важните неща в областта на социалната политика, в областта на заетостта, на доходите на хората, монополите и сега да се опитваш да заявиш, че сега, видите ли, дайте ми сега доверие, сега вече ви гарантирам, че ще ги изпълня. Това е цинизъм.

Водещ: Какъв е основния упрек?

Тотю Младенов: Аз мисля, че ще стигнем до тези въпроси, но не сега, защото сега темата е друга.

Христина Христова: Погледнете програмата, погледнете, г-н Маринов програмата на ГЕРБ. Аз съм си направила труда и предизборната 2009-та и управленската на правителството да прочета и започнете да си отбелязвате какво е изпълнено. Там няма да намерите и 35% изпълнено от програмата. Безработицата стана двойна, бедността стана двойна. Между впрочем – голямата тема за бедността. 2005-та година трябваш да дадем данни за бедността в България и тя беше 16.7. Само 0.2 повече от населението в България от европейското беше под линията на бедността.

Тотю Младенов: Дали ще дадем възможност да говорим за тези теми, защото те са много сериозни, те не може така, между другото …

Водещ: Не, не. В никакъв случай не е между другото.

Христина Христова: А сега Евростат дава 49.1%.

Водещ: … да приключим темата с подслушването, тя явно прелива в темата за доходите.

Костантинов: Една реплика само. Аз съм доволен от това, че г-н Младенов квалифицира тези структури, които извършват това незаконно подслушване, като мафиотски. Само че тук не става въпрос за едни лоши мафиоти, които са някъде, а става въпрос, че прокуратурата показа, че нещата водят в посока хора от МВР да използват техниката от МВР извън регламента. Тук не говорим за онези безброй много СРС-та, за които се харчат 100 милиона на година абсолютно неоправдано. Ние говорим за това, че хора в МВР са си позволявали да използват техниката, за която държавата е плащала стотици милиони и десетки милиони да подслушват в извънработно време и да докладват на своите началници в министерството.

Водещ: Чия трябва да е отговорността за това?

Камен Костадинов: Разбира се на началниците. Защото, видите ли, всички обяснения, че едни технически лица в МВР са подслушвали, ама ние не знаем защо са подслушвали, едва ли не, за да се събират някакви компромати за себе си , това звучи твърде несериозно.

Тотю Младенов: Хвърлят флашки в обществото и искат да заменят дневния ред на хората.

Водещ: Кой ги хвърля, г-н Младенов. Кой ги хвърля тези флашки?

Тотю Младенов: Прокуратурата трябва да стигне до край кой ги хвърля.

Водещ: Политическа сила ли е?

Тотю Младенов: Аз съм убеден, че прокуратурата ще стигне до край. И това нещо ще приключи веднъж завинаги. Защото хората имат нужда от други неща, които ние сме подготвили.

Водещ: Кратки реплики и после вървим към доходи, безработица …

Цветелина Дамяновска: Слушаме тук какво ли не, но едно е ясно. СРС-та има, прокуратурата трябва да ги изясни и трябва да се спре застрашаването на свободата на личността, трябва да се спре с подслушването, трябва да се спре с това явление, през което се набират данни.

Водещ: Ама трябва, трябва, това е призив. Как да стане? Трябва ли законова промяна, трябва ли друга форма на контрол.

Цветелина Дамяновска: Аз смятам, че може да стане с по-сериозен контрол. Начело на определени министерства да са отговорни хора, да не си позволяват да ползват апаратурата на МВР за такива цели.

Водещ: Най-малкото да има дневник, в който да се записва тази кола като излезе.

Камен Костадинов: Мога ли да ви отговоря как ще стане. През 2009-та година имаше проектозакон и имаше нарочен орган, който се казваше Бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Когато дойде 209-та година на власт правителството на ГЕРБ, едно от първите неща беше да разтури това бюро, което така и не можа да заработи, което беше съставено на абсолютно неполитически принцип. Бяха издигнати хора от граждански организации, имаше представители на различни съсловия. Които трябваше да контролират …

Водещ: Искате да кажете, че трябва да се възстанови тази практика, така ли?

Камен Костадинов: Това е една от стъпките, която показва, че на тях им беше необходимо да се използват СРС-тата безконтролно.

Водещ: Тоест било е планирано.

Камен Костадинов: Точно това, което се случва едва ли е било планирано, но по принцип мисленето е в тази посока. Че трябва да се използват всички полицейски и милиционерски методи, за да държат в подчинение всички, в това число и хората от собственото си правителство, хора от собствената си партия.

Водещ: Г-н Агов, кратка реплика и да вървим към доходите.

Асен Агов: Борисов и Цветанов трябва да се оттеглят от предизборната надпревара, за да улеснят разследването. Те се ползват сега с имунитет за кандидати на народни представители. Това ще отвори пътя за разрешаване на този въпрос.

Водещ: Дайте да видим за доходите. Всъщност знаете, че всичко това, което се случва при този вот, който е извънреден, тръгна от непосилни сметки за ток, за парно, за това че събраха за 40 дни, това беше искрата, за неплатени сметки. Оказа се, че ниските доходи, мизерията, хората, които или са лишени от работа, или пък са работещи бедни, са лишени от всякаква перспектива. Имате ли идея как на практика ще се вдигнат доходите, стандарта на живот? Преди малко г-жа Хростова каза, че е било провал това, което е извършено в социалната сфера. Така ли е? Г-н Младенов, ще отговорите ли?

Тотю Младенов: Да, ще отговоря.

Христина Христова: Когато числата говорят, и боговете мълчат.

Водещ: Нека да чуем г-н Младенов все пак.

Тотю Младенов: Въпреки че е дама, нека, ако иска да продължи.

Водещ: Тя конкретни неща даде към вас. ако може да отговорите.

Тотю Младенов: България навлече в тежката икономическа криза 2009-та година с много ниски нива на доходите. 136 лева минимална пенсия, 240 лева минимална заплата. В тежка икономическа криза това, което успяхме да направим, е да запазим стабилността на нашата държава, да увеличим с над 28% минималната работна заплата. Това беше на база договаряне между синдикати и работодатели. Не е много. Но въпреки това в цяла Европа в момента съкращаваха тези 4 години доходите. Ние леко покачвахме. Знаем, че не е достатъчно, но ние ще продължим в тази посока. Направихме сериозна пенсионна реформа и я позиционирахме до 2020-та година, защото ако не бяхме направили тази пенсионна реформа, имаше опасност да застрашим и сегашните пенсии, които да получават хората. Ние получихме 2.5 милиарда дефицит в НОИ.

Водещ: Затова ли пенсионерите за изяли резерва? Вярна ли е тази реплика?

Тотю Младенов: 2.5 милиарда дефицит заварихме в НОИ 2009-та година. В момента е под 1.3 милиарда. Ако бяхме продължили, без да правим реформа, щеше този фонд да фалира. И затова ние честно казахме на хората. Трябва да се направи пенсионна реформа, заедно със синдикатите и работодателите, това, което направихме, за да може всяка година  от тук нататък, както и сега, да растат по малко доходите. И нещо много важно. Доходите и заетостта, един от основните ни приоритети за доходите и заетостта, това е квалификацията на хората. Само с добра квалификация хората ще имат възможност да имат по-добър достъп до пазара на труда и с възможност за по-високи доходи. И всички средства от ЕС, които са над 32 милиарда, договорени за следващия програмен период, част от тях ще отидат в Европейския социален фонд. Ще отидат при нашите предприятия да бъдат по-конкурентно способни и хората ще имат възможност да получават по-високи доходи. Но квалификацията е изключително важна.

Водещ: ГЕРБ е направил възможното в тази ситуация. Не е много, но условията са били такива …

Христина Христова: Първо нека, г-н Маринов, България да не се присламчва към икономическата и финансова криза на ЕС. Къде е кризата в България. Два основни показателя са за кризата. Едното е, че външният дълг надвишава над 100% обикновено БВП на държавите, второто е, че няма ликвидност на банковата система. Имаме ли ги тези два фактора в България? 14% е външният дълг. Банките са препълнени с пари и няма платежоспособни кредитополучателя.

Водещ: Тоест за ситуацията тук не е обективна причината, това казвате вие.

Христина Христова: И защо в България няма инвестиции. Защо икономиката стигна ръст 0.4 и по-точно – 0.

Водещ: Защо според вас?

Христина Христова: При най-ниски данъци в ЕС – 10% при най-ниска цена на труда, което не ни радва.

Водещ: Защо?

Христина Христова: Ами защото няма сигурност на инвестициите. Защото има некомпетентно управление последните 4 години. Защото има корупция, защото има административен произвол. Защото има, както виждаме от записите на СРС-тата,  намеса на изпълнителната власт в съдебната система. Не са спокойни инвеститорите да дойдат у нас и резултатите са налице.

Водещ:  Как ще привлечете инвеститори, как ще отворите 250 000 работни места, колко от тях ще бъдат за този регион тука, докога ще станат тези 250 000, в какви сфери – ако може да резюмирате, така, кратко. Г-жо Дамяновска?

Цветелина Дамяновска: Вижте, само да обобщя това, което се чу. Не смятам, че са повишени доходите, напротив, те са с много по-ниски нива в момента, тъй като цените на продуктите, на услугите, на стоките, са много нараснали. Второ …

Водещ: Ама не е било възможно друго, каза г-н Младенов.

Цветелина Дамяновска: Не смятам, че не е било възможно. 250 000 работни места биха могли да бъдат разкрити, тъй като по времето на ГЕРБ за четири години успяха да ликвидират 400 000 работни места. Малкия и среден бизнес е на колене, не се кредитира, има натиск…

Водещ: Добре, питам Ви оттук нататък как? Как 250 000 нови работни места? И колко от тях за врачанския регион?

Цветелина Дамяновска: 250 000 работни места могат да бъдат разкрити на територията на Република България и една значителна част от тях могат да бъдат привлечени в област Враца. Пак казвам – като се намали рекетът върху бизнеса, като се направят условия за развитие, като не се, така, насочва страхът на хората да развиват малък и среден бизнес.

Водещ: Г-н Агов, да се намали рекетът върху бизнеса…

Асен Агов: Понеже говорим за инвестиции. В изборите 2009-а си поставих за цел 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Неотклонно следвах тази цел през целия си мандат. Днес тази цел е постижима. В 2016 г. ще започне строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това са 3,5 млрд. инвестиции тук, във врачанска област.

Водещ: Ама има свръхпроизводство на ток, се оказа, г-н Агов.

Асен Агов: Този блок трябва да замести 5-ти, а 8-ми блок трябва да замести 6-ти блок, когато те излязат от експлоатация. Т.е. това са заместващи…

Водещ: Т.е. дългосрочна перспектива.

Асен Агов: Дългосрочна перспектива, и ако не започнем сега, утре можем да се окажем в обратната ситуация.

Водещ: Тази теза е много популярна в плевенски регион, знаете.

Камен Костадинов: Има свръхпроизводство на ток, г-н Маринов, защото таксите за пренос на електроенергия са безумно високи и защото някой се опита по административен начин да управлява търговията на ток.

Асен Агов: Г-н Костадинов, може ли аз да продължа. За да се развива „Козлодуй“, трябваше да се спре „Белене“. Ние предприехме широка международна акция, широка национална акция, за да убедим правителството „Белене“ да бъде спряно. То се колеба до последния момент, ако си спомняте. На референдума тук, във врачанско, бяхме единствените, които отидохме в „Козлодуй“. Никой друг не стъпи, включително евроизбраника на ГЕРБ Уручев, който е инженер в „Козлодуй“.

Тотю Младенов: Не е верно, ние защитихме АЕЦ „Козлодуй“.

Асен Агов: Не сте защитили АЕЦ „Козлодуй“, защото третия в листата…

Тотю Младенов: Това е последователна политика на правителството, разширението и удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ и 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“… и ние го започнахме, г-н Агов, това.

Асен Агов: Искам да кажа следното нещо. Вие, Владимир Уручев не се яви. Всички се покрихте. Бяхме единствените тук, които искахме да спрем „Белене“. И събрахме заедно с инженера от „Козлодуй“ Альоша Първанов, който осъди в 2008 г. Европейската комисия за спирането на 3-ти и 4-ти блок, успяхме да убедим 14 300 души да гласуват с „не“ на този референдум, за да спасим „Козлодуй“.

Водещ: Само една реплика от г-жа Дамяновска. Вие искате да възстановите проекта АЕЦ „Белене“.

Цветелина Дамяновска: Да. Позицията на Коалиция за България и БСП е в тази посока, но държа да кажа, че ние също сме в защита на АЕЦ „Козлодуй“ в изграждането…

Асен Агов: Е как гласувате „за“ „Белене“, като сте в защита за АЕЦ „Козлодуй“? Как става това?

Цветелина Дамяновска: Вижте, г-н Агов, вижте, жителите…

Асен Агов: Ама ние тука събрахме 22 300 гласа…

Цветелина Дамяновска:  …жителите на община Козлодуй ви казаха на референдума мнението си по този въпрос. Те са разумни, те подкрепиха референдума, подкрепиха и „Белене“, защото бяха наясно, че това, което …

Асен Агов: Ми това беше самоубийство благодарение на вашите лъжи…

Цветелина Дамяновска: … вие което говорите въобще…

Асен Агов: …благодарение на вашите лъжи, госпожо…

Цветелина Дамяновска: …благодарение на вашите манипулаиции, господине…

Водещ: Г-жо Дамяновска, само да изясним: искате и АЕЦ „Белене“, и 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, и двете неща?

Цветелина Дамяновска: И развитие, да.

Асен Агов: При това свръхпроизводство, извинете ме.

Водещ: А какво ще правим с тока?

Цветелина Дамяновска: Ама вижте, как няма да има свръхпроизводство, когато икономиката е ликвидирана, когато хората нямат средства за потребяване.

Асен Агов: Извинете, но в най-върховите моменти ние ползваме 1/3 от тока си.

Камен Костадинов:  Категорично „за“ развитие на 7-ми и 8-ми блок на „Козлодуй“. Аз няма да се боря за авторство на идеята, но още през 2006 г. на един семинар публично пред журналисти г-н Доган заяви, че не „Белене“, а 7-ми блок на „Козлодуй“, разбира се, след това може би и 8-ми. Тук обаче аз ще репликирам г-н Младенов за последователната политика на правителството на ГЕРБ. Ние бяхме свидетели как за три години позицията на бившия министър-председател по отношение на „Белене“ беше сменена два пъти рязко, по на 180 градуса.

Асен Агов: Три пъти, г-н Костадинов.

Камен Костадинов: Това е част от това, за което говори г-жа Христова. Когато ти даваш сигнали разнопосочни към инвеститорите, те няма как да ти повярват.

Водещ: Това е сериозен упрек към вас – за разнопосочните сигнали и липсата на предвидимост.

Тотю Младенов: Вижте, правителството на ПП ГЕРБ, това е записано и в основния наш приоритет като №1 – приоритет №1 е удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ и 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, който ние стартирахме неговото изграждане. Това е позицията на ПП ГЕРБ. На национално ниво и на местно ниво. Така че тука няма въпрос да се двоумиме – ясно и категорично. Започнахме и го продължаваме.

Водещ: По-точно упрекът е, че е непредвидима политиката, че често се сменя позицията.

Тотю Младенов: Ами аз казах – кой започна изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ – правителството на ГЕРБ.

Водещ: Г-н Агов, да, и после да видим от „БНТ такси“ хората какво…

Асен Агов: Може ли да добавя нещо обаче, по повод на казаното от г-н Костадинов. Третият в тяхната листа – на ГЕРБ, на събранието, на което отидоха единствено хората от Демократи за силна България, стана и каза: аз ще гласувам за „Белене“ и няма да приема позицията на моята партия. Днес той е трети в листата им. Какво искате? Значи, тука са хората, които са големите фенове на АЕЦ „Белене“, което убива АЕЦ „Козлодуй“.

Водещ: Е, може би различни сигнали се излъчват, може би като партия, която е, така, национално отговорна, има различни сигнали към различни… Нека да видим „БНТ такси“, колегите се срещнаха с врачани, да видим те какви проблеми поставят в дневния ред на това, което ние говорим.

Трима участници в „БНТ такси“, двама от тях – шофьор и лекар. Враца боледува от беднотия, заявяват те и припомнят, че града е имал представители в правителството, но освен обещания, не са получили нищо друго. Запитан каква е диагнозата, лекарят казва: „Кома или може би сомнолентност.“

Водещ: Така, хората очакват нещо реално свършено, за да го видят. Не искат просто празни обещания. Можете ли да се ангажирате с някакъв конкретен ангажимент към избирателите тука, конкретно във врачанския регион, понеже се борите за техния глас? Нещо, което конкретно ги касае. Примерно, не знам, нещо съвсем на, така, битово ниво, свързано с пътя Мездра – Ботевград, да речем, или с това, че ще заработи „Химко“, или нещо друго.

Камен Костадинов: Ако мога, г-н Маринов, да започна аз, тъй като аз съм представител на партия, която за тези 23 години не е имала никога народен представител от Враца и ми се струва, че всеки един от моите колеги, преди да отговори какво ще направи, трябва да каже какво е направил досега. За мене, ако държавата не направи спешно конкретни действия за северозападния район, и аз предлагам след края на този дебат всички ние, които сме в момента пред камерите, да си стиснем ръцете и да заявим, че ще търсим национален консенсус чрез своите партии за развитие на Северозапада, нищо добро няма да се случи.

Водещ: Ама какво да включва този план?

Камен Костадинов: Няколко конкретни стъпки. Създаване на национален кохезионен фонд на принципа на Европейския кохезионен фонд, който да финансира дейности за подпомагане тези общини, които са в силно неравностойно положение с други общини в България. Между общините в северозападния регион и по-конкретно във Врачанска област, и общините, да речем, в една Пловдивска област, няма нищо общо.

Водещ: Така, това е една стъпка. Друго?

Камен Костадинов: Създаване на технологични индустриални паркове, където държавата да инвестира за създаване условия за привличане на инвеститори като например: асфалтиране, довеждане на ток, вода, отпадни… пречиствателни инсталации за отпадни води, където държавата да дава безплатно терени на инвеститори срещу ангажимент за разкриване на определено количество работни места и тези инвеститори се задължават да плащат работна заплата не по-ниска от средната за страната за този сектор.

Водещ: Това да бъде техният ангажимент. Добре…

Камен Костадинов:Инвестиции в развитие на поливното земеделие, което за съжаление в последните години беше опропастено, бяха откраднати тръби, бяха развалени хидромелиоративни съоръжения. Привличане на хора, които… т.е. създаване на условия за живот, като се привличат специалисти. Да речем, в областта на образованието и държавата на които да плаща по-високи заплати от тези, които получават в София.

Водещ: Добре, г-жо Христова, струва ли Ви се разумно това, което чувате?

Христина Христова: Врачани от 15% безработица стигнаха до 40-50%. В Хайредин, в Криводол, в Борован – над 45% безработица. 21% е във Врачанска област. Аз лично спокойно се движа във врачанския регион, в моя роден край, защото точно обратното съм правила за врачанския край. Когато беше 30% безработицата, тя стигна 9% 2009 г. Вижте сега за какво става дума, какво трябва да се направи. Първо, регионална програма за заетост за Врачанска област с акцент върху земеделието и туризма за Врачанска област. Второ, най-накрая да се направят тези два инфраструктурни проекта, даже три, които договорите са подписани единият – 2006 г., другият – 2008 г., незнайно защо…

Водещ: Кои имате предвид?

Христина Христова: Едното е водният цикъл, за което има обезпечени пари, другото е пътя Мездра – Ботевград, другото е обходният път на Враца. Защо не се прави?

Водещ: Първа копка е направена, доколкото разбрах.

Христина Христова: Договорът в Агенция „Пътна инфраструктура“ стои отдавна.

Тотю Младенов: В петък, в петък първа копка беше направена.

Водещ: Само лошото е, че имаше преди години пък си спомням, първа копка на ремонта на Петрохан и той май замря този ремонт.

Тотю Младенов: Вижте, ние сме осигурили 370 млн. лв. инвестиции за следващите четири години за област Враца – воден цикъл Враца, воден цикъл Бяла Слатина, воден цикъл Козлодуй…

Христина Христова: Ама защо се прескочиха сегашните четири години?

Тотю Младенов: … и тези проекти се правят в момента. Околовръстното в петък започна първа копка. Мездра – Ботевград целия проект е готов…

Христина Христова: Първата копка е 2006 г. направена.

Тотю Младенов: … от 1-ви април 2014 започва Мездра – Ботевград четирилентовия път, София – Враца – жп линията. Това са неща, които са готови и са направени и тепърва ще ги усетят врачани като инфраструктура.

Водещ: Да, г-жо Дамяновска?

Цветелина Дамяновска: Ние  е крайно време да чуеме, усетиме пулса на нашите съграждани от област Враца, където сме, живеем и работим.

Водещ: Предполагам, сте го чули. Какво ви каза той, пулса?

Цветелина Дамяновска: Простичките неща няма да свършат работа. Ако не се вземат конкретни мерки за повишаване на доходите на хората, за социалната справедливост…

Водещ: Аз това Ви питам, какви да са конкретните мерки?

Цветелина Дамяновска: Пак казвам, по проектите – вие чухте. Водният цикъл и в момента се работи във Враца. Пътят Мездра – Ботевград ще стартира, но пак казвам – реална работеща икономика на малкия и среден бизнес. Разберете, че във Враца хората нямат смелост да разкриват малки и частни фирми, в които да работят, защото са застрашени от глоби, такси. Да, ние сме „за“ контрол, но не за рекет, не за натиск. Затова се губят работните места.

Водещ: Как да се даде въздух на бизнеса, г-н Агов, после към Вас, г-н Младенов?

Асен Агов:Ами аз се връщам към „Козлодуй“. 3400 работни места, пряко ангажирани в строителството, 20 000 съпътстващи дейности и услуги. Ето ви 23 400 работни места с прилични доходи. Второ, земеделието, това, което говори г-жа Христова. Ще кажа: в момента млякото се изкупува – идете във всяко село тука, където гледат крави хората – на 40 стотинки. Има картел, има картел на хората, които изкупуват мляко и месо. И този картел се поддържа от управлението тук. Този картел притиска хората и намаляват доходите им. А разходите им растат за отглеждането на тези крави.

Водещ: Как ще разбиете този картел? Това беше една от битките срещу монополите.

Асен Агов: Този картел, който е пряко отражение на всичко онова, което става в държавата и което не беше спряно досега, не беше спряно и преди, всичко това трябва да бъде с една ясна битка срещу монополите. Трябва да има конкуренция, трябва да има свободна борса. Вместо да ходят хората в Крушовица или в Бутан, или в Мездра, там да станат борси, където да могат хората да предлагат продукцията си. Да се спре контрабандата. Как се спира контрабандата? В 97-ма г. изпратихме войската и спираше всеки камион. За една седмица спря цялата контрабанда в България.

Водещ: Войската ли да изпратим? То не знам колко е останало от войската и дали може тя да спре… кажете г-жо Христова и после г-н Младенов.

Христина Христова: Ако може да допълня г-н Агов, г-н Маринов. Снощи при мен дойде в офиса на НДСВ, сега офис на Център Коалиция „Свобода и достойнство“, един от млекопреработвателите. И каза „моля ви, кажете, ние сме направили анализ. 90% от предприятията за млекопреработка и месопреработка във Врачанска област са фалирали в последните четири години.“ 90%. Представете си за какъв рекет, за какво притискане на малкия и средния бизнес става дума.

Водещ: Кажете, г-н Младенов.

Тотю Младенов: Най-добрият начин да се повишат доходите на хората и да има по-голяма заетост, това е квалификацията на кадрите. Един от основните приоритети на ПП ГЕРБ във Враца област е изграждането на център, национален, за професионална квалификация и обучение на кадрите…

Водещ: Това какво значи? От цялата страна ще идват хора, които да се квалифицират тука, така ли?

Тотю Младенов: Точно така. Преди два дни имаше голяма делегация от Израел. Вече започваме изграждането на такъв център. Аз мисля, че само по този начин ние ще се доближим и до нуждите на квалифицираната работна ръка на бизнеса и хората по-лесно ще могат да си намират работа, когато бъдат добре квалифицирани и ще имат възможност и на по-високи доходи.

Водещ: Така е, г-н Младенов, ама хората тука и вашите опоненти говорят за монопол, говорят за рекет, говорят за това, че има картели. Наистина, вашето управление защо не се пребори с монополите? Защо позволихте за излязат хората с основно искане за свободен пазар, за либерализация, за премахване на монополите?

Тотю Младенов: Вижте, тия неща си говориме с хората и с бизнеса, които имаме многобройните срещи. Едното е какво успяхме да заложимекато реализация от началото на тези четири години на нашето управление. Второто: къде сбъркахме и къде не ни стигнаха силите, и трето: ясната воля да продължим това, което е добро за хората и за България. Именно от тази гледна точка ние не криеме, че сме направили грешки. Напротив, който не работи, той не греши.

Водещ: А за монополите?

Тотю Младенов: Въпросът е да имаме волята и ние имаме твърдата воля да продължиме всичко добро, което сме започнали, за да може хората след 3-4 години да живеят по-добре.

Водещ: Г-жо Дамяновска, как ще преборите монополите, ако Коалиция за България участва в управлението, ако, така, имате решаващ глас в следващото правителство на страната?

Цветелина Дамяновска: Аз смятам, че Коалиция за България след 12-ти май ще има реалният шанс да участва в управлението на България. Монополите наистина са страшен бич за област Враца. Смятам, че могат да бъдат преборени, като се даде глътка въздух на малкия и среден бизнес. Това не е случайно, което се казва тук. Що се касае до волята да продължите, страшно е, ако се продължи в тази посока, защото просто няма да има кой да се вози по магистралите, да пътува по пътищата, които се предвижда да бъдат изградени.

Водещ: Всички ще напуснат областта, така ли? Това ли казвате?

Цветелина Дамяновска: Да, това казвам. Защото младите майки, хората на средна възраст и пенсионерите в момента са в крайна необходимост. Те са на ръба. Ние в кампанията, която водиме досега, тя е в диалог с хората. Срещнала съм се с над 50, така, на 50 срещи дотук поне аз съм ходила, разберете. Хората казват: ниски доходи, не може да се лекуваме, не си купуваме лекарства, не можем да изпратим децата си на училище…

Водещ: Откъде ще дойдат парите за индексиране на парите, за вдигане на доходите?

Цветелина Дамяновска: От добро планиране на бюджета, при спиране на контрабандата, при облекчаване на малкия и среден бизнес това ще стане реална икономическа същност. Колкото повече средства има в нашите съграждани и сънародници, толкова по-добро потребление и икономика ще има.

Тотю Младенов: На първо място е заетостта, за да може да има повече приходи в държавата и оттам да правим по-добра социална политика, да има повече за пенсионерите и за майките, и за хората с увреждания.

Христина Христова: Монополите иззеха огромни данъци на хората в България и на хората от Враца специално. Те излязоха на протест и казаха „така повече не може“. Коалиция Център „Свобода и достойнство“ от вчера социологията показва, че ще влезе в парламента. Трябва спешно антимонополно законодателство. Най-малко два закона…

Водещ: Специално със случая с тока, заменен беше един държавен монопол с един частен, нали така? Грешка ли беше приватизацията на ЕРП-тата?

Христина Христова: Не беше либерализиран пазарът. Трябва да имаме поне 50 или 100 свободни търговци на електрическа енергия.

Водещ: А защо няма? Толкова време защо няма борси на ток, защо не е либерализиран пазара?

Камен Костадинов: Защото се управлява некомпетентно, защото има интереси корпоративни в това да не се либерализира пазара…

Христина Христова: Осем години имаше за либерализация на пазара.

Камен Костадинов: … защото има много пари в енергетиката, защото…

Водещ: Корпоративният интерес свързан ли е с управлението досега на страната?

Камен Костадинов: Ами свързан е, разбира се, как да не е свързан.

Тотю Младенов: Какви корпоративни интереси? Кой продаде ЕРП-тата? Кой направи тези неща? Да не би да го е направила партия ГЕРБ? Как може да се говори така?

Христина Христова: Вижте, най-лесно се краде, всички знаем, най-лесно се краде от държавното. Това беше много правилна стъпка, въпроса беше защо не отидохме нататък, да имаме свободна търговия на електроенергия?

Водещ: Не, въпросът е като се замени държавния монопол с частен какво се променя за потребителя, дали става по-добра услугата и по-качествена.

Асен Агов: Г-н Маринов, отговорът е прост. Лесно е да управляваш три монопола, като им вдигнеш телефона – ако не те подслушват – и много трудно се управлява свободен пазар.

Христина Христова: Свободен пазар, точно така.

Асен Агов: А когато не можеш да управляваш, си отиваш. И затова казвам: Борисов и Цветанов да си ходят.

Тотю Младенов: Много Ви е страх от Борисов и Цветанов.

Асен Агов: Не ме е страх, не ме е страх от Борисов и Цветанов, пречат на България.

Камен Костадинов: Г-н Маринов, аз предлагам в оставащите 20-ина минути да бъдем все пак, като говорим, да си даваме сметка дали това, което говорим, може да бъде изпълнено, и да не заливаме нашите слушатели и зрители с празни думи, и малко да се обърнем и да кажем какво от това, което ще направим, сме имали обективна възможност да направим и защо не сме го направили. Днес е първият ден от Страстната седмица и аз предлагам да бъдем малко по-смирени, включително в обещанията си, защото всичко останало прилича като на една сватба, където се обещават едни неща, които след това никой не те пита дали и как ще ги изпълниш. Всички тези неща, които се обещават, е могло да бъдат направени. Преди една седмица на този площад беше бившият министър-председател, който каза „откривам „Химко“, правя втори мост на Оряхово, тука става центъра на Вселената“. Всичко това е подигравка с интелигентността…

Водещ: За център на Вселената не чух, но за двама инвеститори, че има готовност за „Химко“, го чух.

Камен Костадинов: … с интелигентността на слушателите и на зрителите.

Водещ: „Химко“ може ли да заработи, или това е, така, най-опашатото от торбата с хитрини, което се хваща преди избори?

Тотю Младенов: Между другото, ние тука говориме за бъдещите ни намерения, но аз не чух защо нашият основен опонент в кампанията във Враца – Българската социалистическа партия, го няма водача на листата. Защо той е в Русе днес, а не във Враца? За да поеме конкретни ангажименти към врачани, защото те искат да чуят какво мислят те по тези въпроси.

Водещ: Е, мисля, че третия в листата също би могъл да поеме ангажименти, не знам.

Тотю Младенов: Тук сме лидерите.

Водещ: Да, така е, но това е въпрос на избор все пак.

Цветелина Дамяновска: Въпросът беше към мен, нека да отговоря. Нашият водач на листата имаше възможност да се яви в националния ефир с вас на дебат и безспорно даде да…

Тотю Младенов: Той поиска реванш след този дебат и аз му го обещах, ама той го няма.

Цветелина Дамяновска: Смятам, че трябва да спрем да се делиме на лидери и на водачи, да чуеме нашите съграждани и, както каза и колегата, да бъдеме малко по-скромни и по-смирени. Имаме и национални представяния, имаме и местни, така че не смятам, че е лошо Коалиция за България и БСП да се яви с кандидат за народен представител по преценка.

Водещ: Кажете за пенсиите. Друга голяма тема, накратко ще ви помоля. Да се обвърже ли със златното швейцарско правило вдигането на пенсиите – ежегодна индексация. Могат ли пенсионерите да се „отбият“ от фискалния резерв, грубо казано, т.е. да не го ядат. Щото, нали, нормално е да ядат от друго място, а не от фискалния резерв. Също тази реплика вярна ли е, или не?

Тотю Младенов: След като направихме реформата в пенсионната система, вече може. Има и може всяка година да растат пенсиите. Защото ние се погрижихме така, че стопявайки дефицита в осигурителния институт, не задълбочаваме кризата в него, правиме го по-конкурентоспособен, с по-адекватни пенсии…

Водещ: Грешка ли беше намаляването в един момент на осигуровките, на пенсионните…

Тотю Младенов: …да получават хората оттук нататък. Така че…

Водещ: Грешка ли беше намаляването на осигурителната тежест, трябва ли да се върви към възстановяване?

Тотю Младенов: Не е грешка. Трябваше да направиме пенсионната реформа, защото бяха застрашени пенсиите и на сегашните пенсионери, ако не бяхме направили това. И ние честно казахме на хората: това трябва да се направи първо и след това растат пенсиите. Както стана сега от 1-ви април. Може би не е с много, но дадохме предпоставка оттук нататък всяка година да растат пенсиите. Това е много важно.

Христина Христова: Уважаеми пенсионери от Враца и региона, вие не сте изяли фискалния резерв. Парите за пенсиите се планират всяка година в държавния бюджет. Разбира се, че трябва да се върне справедливото швейцарско правило. Другият вариант е да оставим пенсионерите на емоцията на управляващите, сега каквото се случи четири години. Четири години замразени пенсии – това не е било от началото на прехода, г-н Маринов.

Водещ: Ако няма пари, за да се изпълнява швейцарското правило, какво да се прави?

Христина Христова: 2 млрд. лв. не постъпват само от контрабандата на цигари, обърнете внимание, в бюджета всяка година. 2 млрд. не постъпват! Ако добавим и контрабанда на други стоки, акцизни, нали разбирате за какво ще стигнат парите?

Водещ: Г-н Агов, ще спазвате ли тази схема за вдигане на осигурителната възраст, на възрастта и на осигурителния стаж за пенсия с четири месеца всяка година? Това, което досегашните управляващи направиха?

Асен Агов: Това подлежи на обсъждане, но несъмнено поддържаме швейцарското правило. Швейцарското правило, за да не говорим така по швейцарски, това означава да се индексират пенсиите с…

Христина Христова: Покрива се половината от ръста на инфлацията и половината от ръста на осигурителния доход.

Асен Агов: Г-жа Христова е по-голям експерт в тази област от мен. Бедата е в друго. Наблюдавам некролозите в тая Страстна седмица по стените и в блока, в който живея тук, във Враца. Ми хората си отиват по на 57-8-9 години. Не достигат 60-годишна възраст. Значи, въпросът не е толкова в пенсиите, а въпросът е в това да им осигуриш достоен живот тук. А особено любопитно е наблюдението на това, на тези тъжни документи, залепени по домовете.

Водещ: То сигурно е свързано и с нивото на здравеопазване, освен с всичко друго.

Асен Агов: Точно така. Следователно качеството на живота тука трябва да бъде съвсем друго. Пътя е чрез решения, които ние предлагаме.

Водещ: По швейцарското правило се оформи консенсус тук, може би защото сме в предизборна ситуация…

Камен Костадинов: Безспорно ДПС участва в две правителства, които от 2001 до 2009 г. вдигнаха доходите на българските граждани. Тогава беше въведено и швейцарското правило, и разбира се, като част от авторите на тази идея няма как да не го поддържаме. Имаме добра професионална експертиза в лицето на нашите специалисти в тази област. Но ми се струва някак си, когато даже бившият министър-председател признава, че провала в социалната политика и в данъчната политика, или по-скоро политиката на доходите е това, което е свалило правителството, министъра на социалната политика да вади отново торбата с обещанията, според мен не е много коректно.

Водещ: Торба с обещания, казвате. Нека да оставим после и още една тема искам да засегнем…

Тотю Младенов: Ние не засягаме торба с обещания, ние казваме реални неща.

Водещ: Да, искам вие… Кажете само тази схема ще остане ли, ако влезете в управлението? Схемата на пенсиониране, добавяне на четири месеца всяка година към осигурителния стаж и възраст?

Цветелина Дамяновска: Коалиция за България и БСП твърдо застават зад швейцарското правило, зад осъвременяване ежегодно на пенсиите на пенсионерите. Коалиция за България и БСП ще предложи замразяване на нарастване на осигурителния стаж и възраст. И допълнително ще предложиме законодателна инициатива – на човек, който не му достигат две години социален осигурителен стаж, стаж по възраст, да могат да добият това право на пенсиониране. Благодаря ви.

Тотю Младенов: Това ако го направите, това означава пълен фалит на пенсионния фонд и ще застрашат пенсиите и на сегашните пенсионери. Но…

Цветелина Дамяновска: Не се притеснявайте, ще се…

Тотю Младенов: … исках да кажа нещо друго. Че освен пенсиите…

Христина Христова: Пенсионната система катастрофира!

Тотю Младенов: … освен пенсиите през последните четири години ние направихме доста социални услуги както за дечица, така и за възрастни хора. Разширихме социалните услуги, направихме интегрирани системи, здравни и социални, в четири общини във Враца област – Враца, Криводол, в Оряхово и в Бяла Слатина, за да…

Водещ: Продължавате по тази линия.

Тотю Младенов: …да,за да може тези хора, които…

Христина Христова: Трябва да се създават много социални услуги.

Тотю Младенов: … които са самотни и хора с увреждания, да може да ги подпомагаме.

Христина Христова: Аз имам опит в това как се създават модерни социални услуги във Враца. Няколко дома за стари хора бяха направени в периода 2004 – 2006 г. Населението е изключително застаряващо, има изключително много самотни хора. Не е въпросът само в домовете за стари хора. Трябва и други социални услуги за дневното време, за подпомагане по домовете…

Камен Костадинов: И паралелно с това трябва да се създават условия за разкриване на работни места и създаване на заетост. Защото когато хората са на социални помощи, те много лесно се управляват. В момента виждаме какво се случва примерно в една община Бяла Слатина, където кметът е от партия ГЕРБ. Той казва на всички тези, които са по т. нар. „трудова заетост“ – ако вие не изпълнявате първо, второ или трето, свързано с политиката на ГЕРБ, ще бъдете уволнени.

Водещ: Има страх, казвате.

Тотю Младенов: За Бяла Слатина ме подсетете да ви кажа нещо много важно.

Водещ: Ами кажете го в ефир, за да вървим после към последната тема, свързана с гаранциите за справедлив вот.

Тотю Младенов: Понеже от първия ден на кампанията и по bTV, и по националните телевизии, включително и тука съм предупредил всички структури на ГЕРБ и се обърнах и към другите политически партии: никой да не се занимава с купуване на гласове. Имам информация от хората от община Бяла Слатина, че преди няколко дена – или предстои сега – да пуснат от затвора един човек, който е свързан с купуване на гласове във Врачанска област през последните 23 години. И някои от хората тука го познават много добре. Аз искам това да се провери.

Водещ: Кой е този човек и с кого е свързан?

Тотю Младенов: Искам това да се провери от органите, да видиме дали е вярно това и ако е вярно, аз ще го следя този въпрос.

Водещ: Ама кажете какво имате предвид? С кого е свързан този човек?

Тотю Младенов: Те го познават част от хората тук, които са от Бяла Слатина го познават…

Асен Агов: Името му започва с М, ако на някого не е известно.

Водещ: Г-н Агов явно го познава. Кой е този човек? С кой е свързан?

Тотю Младенов: … нека да проследят – защо го пускат от затвора две седмици преди избори?

Христина Христова: Подкрепям.

Водещ: Ами сигурно му е изтекла присъдата, не знам. Г-н Агов, кой е този човек? Вие познавате ли го този човек? Знаете ли за кой…?

Камен Костадинов: Ако г-н Младенов има нещо конкретно, или да го каже, или да сезира съответните органи, към които едва ли в момента като част от досега управляващото мнозинство може да бъде недоволен. Има конкретни органи…

Водещ: Имате ли притеснения по отношение на вота?

Камен Костадинов: Имам притеснения от това, че се хвърлят някакви безпочвени твърдения. Аз също чувам, като дойдох… абе, видите ли, понеже във врачанско нямало турци, ДПС нямало как да спечелят, т.е. след като не могат да спечелят, ДПС щели да купуват гласове. Едно абсолютно безпочвено обвинение, за което аз се обръщам към всеки един, който може да има някакви конкретни данни, да ги представи там, където трябва.

Водещ: Притеснения по вота, г-жо Христова?

Христина Христова: Ние от Коалиция „Център – Свобода и достойнство“ имаме притеснения по отношение на вота. Хората ги е страх, има притискане, притискане на бизнеса, притискане на държавни и общински служители, има някаква подготовка за фалшификация в секционните избирателни комисии, а се говори даже и за фалшификация при обработката на данните, електронната обработка.

Водещ: Кой го подготвя това?

Христина Христова: Ето защо ние сме се обърнали към европейски наблюдатели…

Водещ: Досега управлявалите ли го подготвят това или кой? От кого идва тази заплаха, тези ваши притеснения кой ги предизвиква?

Христина Христова: Ами ние имаме опит от местните избори 2011 г. и видяхме за какво става дума. Ние от НДСВ сезирахме Върховния административен съд за много случаи.

Водещ: Говорите абстрактно, не става ясно кое ви притеснява.

Камен Костадинов: За да оказваш натиск, г-н Маринов, трябва да имаш властови ресурс в ръцете си, инструмент властови. Обикновено властовия ресурс го имат тези, които управляват, било общината, било държавата, било…

Водещ: Стесни се кръга.

Камен Костадинов: … Всичко останало е смешно и нелепо.

Водещ: Да, г-н Агов?

Асен Агов: Понеже всички говорят витиевато…

Водещ: Забелязах и аз.

Асен Агов: … да кажа направо: властови ресурс има. Има властови ресурс чрез кметовете на Борован, чрез кмета на Хайредин, чрез кмета на Криводол. Има такъв властови ресурс.

Водещ: Те какво правят?

Асен Агов: Местната власт, те знаят как да контролират вота и как да подтикнат хората към урните да гласуват за определени хора. Имаме също така сведения от хора от ромската общност, че на 5-ти, на Великден, ще се раздават парите с партиен представител. Това са неща, които се казват. Това се знае тук, във врачанско. И това е, как да кажа, тайната, или… дали е тайна, целият град говори за това, цялата област говори за това. Така че да не си затваряме очите.

Тотю Младенов: Това не са кметове на ГЕРБ.

Водещ: Да, г-жо Дамяновска?

Цветелина Дамяновска: Съгласна съм с това, което чух. Наистина много са, така, разговорите в посока и притесненията на купуване на гласове.

Водещ: Не, защото конкретни кметове бяха казани – Борован, Хайредин и т.н.

Цветелина Дамяновска: Аз смятам, че ще се опитат във всички ромски махали, ще се опитат, чува се, за 70-100 лв. И в тази връзка също сме се обърнали към, така европейски наблюдатели, правим организация по наблюдение на изборния процес. Но аз призовавам и МВР и прокуратурата да свършат по-добре своята работа този път, защото наистина общностите, в които ще се раздават тези средства – аз не се съмнявам, че ще го направят – трябва да бъдат наблюдавани и да бъдат строго…

Водещ: Добре, вървим към финал, вървим към финал, трябва да приключваме.

Цветелина Дамяновска: Само секунда. Трябва да изясним пред българските граждани, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Водещ: Мисля, че го знаят зрителите.

Цветелина Дамяновска: Знаят го, но няма наказани. Това е проблемът.

Водещ: Добре, трябва да вървим към финал. Заключителни думи и ще ви помоля също и да коментирате в тея заключителни думи дали една хипотеза, която изказа президентът – че има голяма опасност за страната, ако изборите не бъдат признати от определена политическа сила – смятате ли, че е възможно това нещо, виждате ли такава вероятност, и също така последни думи към избирателите. От Вас да почнем, г-н Агов?

Асен Агов: Ще признаем изборите, стига те да отговарят за стандарти, които сме поели като ангажимент в Европа. Ще кажа още нещо: 12 години хората, които ме подкрепяха тук, във Враца, и аз сме били в опозиция на управленията на Сакскобургготски, на Станишев, на Доган, на Борисов. Тези хора проявиха твърдост и преживяха много несгоди заради тая твърдост. Днес обаче тези хора знаят, че има решение и виждат решенията в нас. Ето затова аз казвам, че ние сме опоненти, заедно с тези хора, на всички, които са участници в това студио днес. Ние сме били опоненти. Силни, категорични и решителни опоненти на всички тези управления, чиито представители днес са в това студио.

Водещ: Добре. Г-н Младенов, Вашите, така, последни думи, с които да мотивирате хората да получите втори мандат?

Тотю Младенов:Изборите трябва да бъдат честни, аз се обръщам към всички политически сили да не се занимават с купуване на гласове, да се концентрират – това, което правиме ние – върху основните приоритети, които ни предстоят за следващите четири години. От срещите с хората, които имам, със съсловните организации, с учителите, с лекарите, с бизнеса, със спортните деятели, със земеделските производители имахме една много голяма среща в Мизия, хората казват едно и също нещо: „искаме България да бъде спокойна, искаме България да има стабилно правителство, за да може ние да имаме гаранция за нашите работни места и за нашия бизнес“ и ние ще го направим това.

Водещ: Добре, благодаря Ви много. Г-жо Дамяновска, как ще мотивирате хората за промяната, която искате да направите в България?

Цветелина Дамяновска: Аз смятам, че е крайно време на 12-ти май българските граждани да прогледнат, да гласуват с №5, не само за БСП, а за връщане на България на хората.

Водещ: Добре, благодаря Ви. Г-н Костадинов, посланието Ви към избирателите?

Камен Костадинов: Българските граждани да гласуват с разума си, а не с емоциите си, да гласуват в името на бъдещето си, да гласуват така, както искат да живеят, да гласуват за почтени политици. Една от бедите на Северозапада за тези 23 години е, че нито веднъж досега не си е избирал депутат от ДПС. Мисля, че този път това ще стане. Пътят за това е бюлетина №40. Нека да бъдем малко по-почтени, като гледаме избирателите в очите и да обещаваме неща, които ще можем да изпълним. Това е моят призив.

Водещ: Добре, г-жо Христова, Вашето послание?

Христина Христова: Животът и социалният статус на врачани стигнаха дъното. Ето защо много трябва да бъдат внимателни, апелирам към тях да избират морални личности, професионалисти. Тези, които не са ги излъгали, които знаят как да направят нещата и какво трябва да се направи. Повече от всякога имат нужда врачани да бъдат отличници, а аз съм носител на този номер – шест в бюлетината.

Водещ: Добре, благодаря много на всички участници в диспута, благодаря и на зрителите. Чухте посланията, чухте ангажиментите. Политиците обещават и аргументират, в крайна сметка решавате вие. Останете с нас, след кратка пауза продължаваме с втора част от диспута между извънпарламентарни политически сили, останете с БНТ.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>